IN DE SPO(®)TLIGHT

Jeroen Grueter, finalist in De Slimste Mens

‘Blij dat ik de andere kant van een sportjournalist heb laten zien’

 

Jeroen Grueter

Jeroen Grueter, al bijna 25 jaar sportcommentator bij de NOS, is als enige deelnemer rechtstreeks geplaatst voor de finale van het tv-programma De Slimste Mens. Hij boekte de hoogste score. Vrijdag 27 augustus wordt de finale uitgezonden. In 2016 ging Wytse van der Goot, verslaggever bij Ziggo Sport, hem voor in die rol. Van der Goot werd tweede. De opnames zijn afgerond, maar Jeroen Grueter mag de uitslag nog niets verklappen.

Was jij vroeger al het slimste jongetje van de klas, Jeroen?

,,Niet het slimste, misschien wel het apartste. Ik was altijd al geïnteresseerd in, zeg maar, andere dingen. Als we een spreekbeurt moesten houden, ging het bij de meesten over hun konijn of hamster. Ik koos dan voor een onderwerp als Ayers Rock. Feitjes en trivia, daar was ik gek op. Dat had ik al toen ik 25 tot 30 jaar geleden aan het reizen was door Australië en Nieuw-Zeeland. Daar had je toen al pubquizzen. Eind jaren negentig kwamen die hierheen, eerst in de Engelse en Ierse pubs. Daar heb ik heel vaak aan meegedaan. Ook met vrienden hielden we regelmatig een pubquiz. Dan is de Slimste Mens natuurlijk wel een uitdaging voor mij.”

Hoe kom je dan in zo’n programma terecht?

,,Tegen een collega van de afdeling Publiekvoorlichting van de NOS had ik aangegeven  geïnteresseerd te zijn hierin. Normaal gesproken heb ik niet zo’n zin om met mijn gezicht op het scherm te komen. Dat heb ik altijd zo gewild om mijn anonimiteit enigszins te waarborgen. Maar dat bezwaar heb ik opgegeven om mee te kunnen doen. De deelname aan dit programma wilde ik mezelf niet langer onthouden.”

En dan?

,,Ik ben eerst getest. Er kwam een redacteur langs die na moest gaan of ik de opzet van het spel doorhad en of ik in staat was voldoende vragen op te lossen. Dat zat bij mij wel goed.”

Hoeveel rondes heb je moeten doorstaan om de finale te bereiken?

,,Inclusief de finale zit ik in acht uitzendingen. Ze maken drie opnames per dag. Ik heb vier opnamedagen achter de rug. Dat is best pittig, hoor, maar zó leuk om te doen. Het is een gezellig programma, met de goede vibe. Het geeft veel energie. Ik vond het zelfs zo leuk dat ik op een bepaald moment bedacht om me te laten uitschakelen. Ik was er toch al zeker van dat ik bij de laatste vijf zat. Ik dacht, als ik er nu uitga, mag ik in de finaleweek nog wat spelletjes extra meedoen. Maar dat risico leek me toch te groot. Ik wilde geen verliezer zijn.”

Veel reacties gehad?

,,Ja, heel veel. Als voetbalverslaggever krijg je wel eens vrachtwagens vol over je uitgestort. Dit was alleen maar leuk. Ik ben ook blij dat ik de andere kant van de sportjournalist heb kunnen laten zien. Sportverslaggevers kijken heus wel verder dan een voetbalveld of zwembad. Sportjournalisten weten hoe ze snel moeten schakelen, hoe ze met tijdsdruk om moeten gaan. Dat is me in deze quiz goed van pas gekomen.”

Je had ook alle tijd hiervoor in coronatijd.

,,Zeg dat wel. Aanvankelijk stond ik voor de opnamen in het najaar gepland.  De corona-uitbraak maakte veel tijd vrij. Natuurlijk viel alles weg voor mij, zonder live-wedstrijden, grote toernooien, zwemtoernooien en Olympische Spelen. Ik heb al mijn vakantiedagen op kunnen ruimen, maar verder geen seconde stilgezeten. Ik heb nog eens wat verhalen teruggelezen, mijn archief bijgewerkt. Het is ook wel gezond zo’n periode waarin je tijd krijgt voor rust en introspectie. Het is gezond geweest om mijn emoties een plaats te geven. Na dertig jaar lang hollen en stilstaan kwam dat, hoe frustrerend ook soms, wel eens goed uit. Daardoor had ik nu ook alle tijd heb om me tussentijds steeds goed voor te bereiden op de volgende uitzending van De Slimste Mens.”

HENK MEES

j