Nieuws

Nathan Rutjes laat zich niet meer zomaar interviewen

Als de bekendste wisselspeler in het Nederlandse voetbal groeide Nathan Rutjes uit tot een regelmatige verschijning in tv-interviews. Gretig ging hij altijd in op interviewverzoeken. Maar Voetbal International (VI) ving onlangs bot bij zowel Rutjes als zijn manager met een verzoek om een interview in de special over culthelden.

Aanleiding voor het interviewverzoek was de verkiezing van Rutjes door supporters van Sparta tot hún cultheld in de clubgeschiedenis. De verkiezing paste in een reeks waarvoor VI supporters van álle clubs had opgeroepen hún cultheld in de geschiedenis van de club te kiezen. Rutjes won de verkiezing bij Sparta met ruime voorsprong, acht jaar na zijn vertrek van het Kasteel waar hij nu terug is als jeugdtrainer.

In Voetbal International beschreef Geert-Jan Jakobs uitvoerig zijn ervaringen met Rutjes en diens manager René Smit, die ook de ‘zaken’ behartigt van Rutjes’ zevenjarige zoon en mini-kloon Lavezzi Rutjes. Voor een interview verwees Rutjes de verslaggever van VI naar zijn manager. Pas een maand na de eerste contacten kon er een afspraak worden gemaakt. De voorwaarden waren zodanig dat ze werden afgewezen door VI.

,,Er was een tijd dat je als VI-verslaggever nog gewoon kon bellen met Nathan Rutjes”, stelt Geert-Jan Jakobs vast. Dat blijkt verleden tijd nu Rutjes een bekende Nederlander is geworden en een veelheid aan functies vervult. Jakobs: ,,Maatschappelijk Speler van de Eredivisie, ambassadeur pupillenvoetbal van de KNVB, motivatiespreker, reclameacteur, talkshowgast, Wie is de Mol-deelnemer, tv-gymleraar voor ouderen en wandelend boegbeeld van goedgemutst Nederland. De profvoetballer werd een merk en het merk kreeg een manager.”

Nathan Rutjes tijdens het evenement de Young Impact Celebration in de Ziggo Dome (2017). De aanwezige jongeren zijn onderdeel van Young Impact, een beweging van jongeren die hun talent inzetten voor een betere wereld. ANP KOEN VAN WEEL

Jakobs schetst de metamorfose: ,, Een paar dagen later schuift Rutjes aan bij Ziggo, alwaar de huidige jeugdtrainer van Sparta zijn licht laat schijnen over de Formule 1-GP van Groot-Brittannië. De Rutjes-trein raast verder, maar dan wel zonder VI. Sparta- supporters, toch bedankt. Kleine troost: de nummer twee wilde wel heel graag meewerken aan een verhaal.”