Nieuws

Boek over band tussen Guus Dubbelman en Mohammed Ali

Naar verwachting in november verschijnt het boek ‘Ali was mijn vriend’. Daarin tekent Erik Dijkstra de verhalen en ervaringen van fotograaf Guus Dubbelman op. De titel van het boek verwijst naar de persoonlijke band die Dubbelman jarenlang had met bokser Mohammed Ali (1942-2016). Het boek telt veel ongepubliceerde foto's.

Guus Dubbelman en Mohammed Ali eind jaren 70 met elkaar in gesprek. (foto: Guus Dubbelman)

In het magazine Villamedia beschrijft interviewer Frits Baarda hoe die band ontstond en zich ontwikkelde, vanaf Dubbelman’s eerste ontmoeting met Ali.  Chicago 1978: ‘In zijn eerste jaar op de School voor de Journalistiek. De onbekende fotograaf en de beroemde bokser deelden een onuitgesproken kijk op de mensheid en besloten een vriendschap aan te gaan. Als Dubbelman weer eens in de VS was, stond de deur in Chicago altijd open. De logeerpartijen konden een paar dagen duren. Ali en Dubbelman konden urenlang kijken naar een enorme televisie, waarop films en bokswedstrijden te zien waren. De ontmoetingen met de bokser waren bepalend voor de jonge, gretige fotograaf, bij wie de belangstelling voor zwarte cultuur al latent aanwezig was.’

Door de jaren heen volgde daarna een handvol ontmoetingen. Ze praatten over alles wat hen bezighoudt; over de problemen die zwarte Amerikanen ondervinden, maar ook over de eerste pornofilms. Over boksen en over tanende glorie. Soms zagen ze elkaar heel even, soms dagen achtereen.

Guus Dubbelman (1957, Arnhem) werkt sinds 1983 als fotojournalist met de Volkskrant als belangrijkste opdrachtgever. Zijn werkterrein beperkt zich niet tot sport, hij fotografeerde ook in diverse Afrikaanse landen en veelvuldig in Suriname.