Nieuws

Interlands en andere duels in coronatijd

Aan de vooravond van de competitie in de eredivisie en de interlands tegen Polen en Italië is het goed om even een tussenbalans op te maken over de coronamaatregelen.

Eerst het lichtpuntje: er wordt weer gevoetbald, de Keuken Kampioen Divisie is van start gegaan en er zijn in augustus behoorlijk wat oefenduels afgewerkt. De start van de eredivisie laat nog ruim anderhalve week op zich wachten.

Clubs en media hadden in de eerste weken soms aanpassingsproblemen voor wat betreft de regels, de aantallen, de verdeling van journalisten op de perstribune en langs het veld. In enkele gevallen werd de NSP te hulp geroepen en konden we een oplossing vinden voor dreigende problemen.

Dat laatste vraagt van beide zijden begrip en een constructieve houding en gelukkig was die ook steeds aanwezig. Tenslotte is het voor alle partijen wennen aan de nieuwe regels, die soms niet helemaal duidelijk overkomen, maar wel een duidelijk doel dienen: het voorkomen van nieuwe besmettingen.

Soms kregen we bij de NSP te laat een opmerking en konden we niets meer uitrichten. Kortom: doe als velen voor jullie gedaan hebben, bel bij eventuele problemen de NSP (24 uur bereikbaar) en we proberen een oplossing te zoeken.

Dat is overigens niet altijd mogelijk. In goede samenspraak met de KNVB moeten we bijvoorbeeld de schaarste rond de interlands in de Johan Cruijff ArenA verdelen. Qua bezetting op de perstribune komen we daar wel uit, vooral omdat wegens het ontbreken van een Mixed Zone veel camjo’s verstek moeten laten gaan.

De verdeling van de 16 beschikbare plaatsen voor fotografen is een legpuzzel.

Ga maar na: conform de UEFA-regels heeft het bezoekende land recht op de helft van die plaatsen, 8 in totaal. Bovendien heeft zowel de KNVB als de voetbalbond van het gastland recht op een eigen contractfotograaf. Datzelfde geldt voor de UEFA. Dan zijn er plotseling nog maar 13 beschikbare posities over, waarvan Polen en Italië hun aandeel gelukkig maar deels claimen. Dan resteert nog maar pakweg de helft van de plaatsen langs de achterlijn, die moeten worden verdeeld onder de grote Nederlandse fotopersbureaus, de vaste fotografen van de grote kranten/websites, de internationale persbureaus en de freelancers. Er zijn dus meer eskimo’s dan vissen en daarbij moeten keuzes worden gemaakt.

Samen met de KNVB hebben we gezocht naar de beste oplossing, waarbij met een minimum aan fotografen naar een zo breed mogelijke dekking van de (inter)nationale media is gezocht. Helaas hebben we wegens de schaarste een reeks fotografen moeten teleurstellen.

Dat geldt ook voor regionale media die graag interviews met internationals uit hun zendgebied hadden willen maken.

Helaas is dat wegens de geldende coronabeperkingen noodzakelijk. Het is even niet anders.

MARIANNE VERZIJL & GERARD DEN ELT