Nieuws

Robben-mania

De komst van Arjen Robben naar FC Groningen heeft FC Groningen tot een veelgevraagde club voor de media gemaakt, de ‘Robben-mania’. Rekening houdend met de corona-beperkingen heeft dat geleid tot een nieuwe, afgescheiden ruimte voor de fotografen. ,,Het liep supergesmeerd”, oordeelde fotograaf René Bouwman (De Telegraaf) na het openingsduel in de competitie met PSV.

,,Met een mini-verbouwing hebben we een opslagruimte en een pantry voor de schoonmaak kunnen inrichten, speciaal voor de fotografen. Met een werkbank en stroomplekken konden ze daar hun werk doen”, aldus perschef Richard van Elsacker.

Rond de oefenwedstrijden van FC Groningen hadden fotografen nog exclusief de beschikking over het perscentrum. Aan de schrijvende mediavertegenwoordigers werd toen gevraagd vanaf de perstribune hun werk te doen.

,,Door de oplossing die we nu gekozen hebben was er ruimte om beide groepen met inachtneming van de anderhalve-meterregel te ontvangen en laten werken. Op de perstribune is normaal gesproken ruimte voor 48 plekken. Nu waren dat er 18. Daarom hebben we bijvoorbeeld geen toegang kunnen verlenen aan Omroep Brabant en Duitse correspondenten”, aldus Van Elsacker.

Foto: André Weening

FC Groningen heeft de Mixed Zone voorlopig gesloten. ,,In de Mixed Zone is het vaak dringen rond spelers en trainers die worden geïnterviewd. Dat is nu moeilijk te handhaven, vandaar.” Ter compensatie kreeg de persconferentie in de persruimte een andere invulling. Van Elsacker: ,,We hebben er in overleg met FOX van afgezien om de persconferentie met trainers en spelers door FOX te laten registreren. Daardoor kreeg deze een min of meer exclusief karakter voor de niet-rechtenhouders. Omdat Arjen Robben niet beschikbaar kon zijn, zat daar nu bijvoorbeeld Tomas Suslov, die als invaller voor Arjen Robben met zijn doelpunt toch een rol in de wedstrijd had. Naar ik heb begrepen van journalisten is dat op prijs gesteld.”

Nog een voordeeltje dankzij de corona-beperkingen was volgens Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad) de rust rond het stadion. ,,Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar het reed nu lekker door qua doorstroom en parkeren. Binnen vijf minuten was ik binnen. Dat is de prettige kant aan deze omstandigheden, hoe vervelend dat ook is voor supporters en club. Ook fijn was dat er op de perstribune geen plaatsen werden ingenomen door analisten en andere leden uit de staf van de tegenstander wat anders nogal eens het geval is”, aldus Wijffels.