Nieuws

VI corrigeert rapportcijfers Opta Sports

In het weekblad Voetbal International bepalen dit seizoen de data van statistiekbedrijf Opta Sports voor een belangrijk deel de wekelijkse waarderingen in de spelersrapporten. De rapportcijfers vormen een traditie in VI, ze bestaan al circa vijftig jaar. Tot en met vorig seizoen werden de punten gegeven door verslaggevers van regionale dagbladen en VI.

De cijfers van spelers in de Eredivisie komen voortaan voor vijftig procent via de  clubwatchers  van VI en voor vijftig procent via de data van Opta Sports. In de Eerste Divisie is het model van Opta alles bepalend.

Na de eerste ronde in de Eerste Divisie bleken de uitkomsten van Opta een stuk genadelozer  dan het oordeel van de gebruikelijke rapporteurs. Het gevolg was dat ruim méér dan de helft van de spelers in de min eindigde; liefst 136 spelers kregen een onvoldoende, gemiddeld bijna zeven per elftal, 34 spelers kregen een 3 of 3,5. VI besloot daarom een correctie in de wijze van waarderen door te voeren.

Het model van Opta Sports baseert zich op alle acties tijdens een wedstrijd. Van passes tot schoten, van tackles tot dribbels en van doelpunten tot veroorzaakte strafschoppen. Daarbij wordt per positie een andere weging van statistieken gegeven. Waar voor een aanvaller vooral belangrijk is dat hij zorgt voor doelgevaar en creativiteit, ligt bij verdedigers meer de nadruk op defensieve cijfers.