Nieuws

Gastvrijheid in Slovenië

Europees voetbal vereist aanpassingen, bijvoorbeeld het testen op corona. Het kent ook charme, zo ontdekte Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) als enige Nederlandse mediavertegenwoordiger bij de uitwedstrijd van PSV in Slovenië.

Door Rik Elfrink

De ene journalist heeft er niks mee en vindt het allemaal onnodig tijdverdrijf. Anderen worden juist warm van het reizen naar voorrondes in het Europa League-toernooi en de voetbalromantiek die bij de tegenstanders te vinden is. 

Soms voert het voorportaal van de tweede Europese divisie clubs naar bestemmingen die nooit eerder zijn aangedaan en ook nooit meer aangedaan worden. PSV reisde vorige week naar Murska Sobota in Slovenië, geen alledaagse kost voor een Nederlandse club. In corona-tijd voor verslaggevers een trip waarvoor allerlei uitzonderingen aangevraagd moeten worden en iedereen getest dient te zijn. 

Rik Elfrink in Murska Sobata

Murska Sobata ligt op 178 kilometer van hoofdstad Ljubljana, niet ver van de grens met Hongarije. De plaatselijke trots NS Mura kreeg deze week een veeg van PSV, dat met 1-5 een eind maakte aan de Europese droom van de Slovenen. Toch overheerste bij de club met een begroting van 2,7 miljoen euro (PSV spendeert jaarlijks 70 miljoen euro) trots. Trots omdat er ook tegen PSV was gescoord en omdat er zonder publiek toch kansen kwamen om nog meer goals te maken. 

President Robert Kuzmic van NS Mura was allesbehalve een slecht verliezer. Hij vond het bijzonder dat er toch een Nederlandse journalist naar zijn club was gekomen. Na een vraag van de Eindhovense reporter of er in het dorpje een taxi richting de luchthaven beschikbaar zou kunnen zijn, liet hij direct weten dat er helemaal geen taxi nodig was. Tegenspraak was geen optie. Hij was zo vriendelijk om de ED-verslaggever bij het vallen van de nacht naar de luchthaven van Ljubljana te brengen om de ochtendvlucht (7.00 vertrek) te kunnen halen. 

Voor de trip naar Slovenië werd ik getest bij een particuliere instantie in Eindhoven. Dezelfde dag nog kwam de uitslag. Hetzelfde geldt voor de trip van PSV deze week naar Noorwegen. Na aankomst in  Noorwegen worden mijn ED-collega Chris Ottens en ik opnieuw getest.