Nieuws

Mini-equipe in Bosnië en Herzegovina

Arno Vermeulen met mondkapje op in Bosnië en Herzegovina

Gedrieën vormden ze de volledige Nederlandse media-vertegenwoordiging in Bosnië en Herzegovina,  fotograaf Marcel van Dorst, NOS-verslaggever Arno Vermeulen en cameraman Peter Bijlmakers.Bij de voetbalinterland tegen Nederland deed Jeroen Elshoff het tv-verslag vanuit de studio in Hilversum. ,,Een primeur moet dat zijn. Ik geloof niet dat een verslaggever van ons ooit vanuit de studio commentaar heeft gegeven bij een interland van Oranje”, aldus Vermeulen.

Terwijl alle andere fotografen wegbleven uit het met code-oranje aangemerkte Bosnië en Herzegovina, was Marcel van Dorst wel aanwezig. ,,Ik heb niet eens overwogen om niét te gaan.

Fotograaf Marcel van Dorst op het vliegveld van Sarajevo

Ik vind het avontuur wel mooi, om ervaringen op te doen en ik was nog nooit in Bosnië geweest. Ik blijf nu eenmaal een echte sportfotograaf die ook naar het buitenland gaat om klanten van beeld te voorzien”, aldus Van Dorst, die de wedstrijd namens Pro Shots coverde.

De NOS stond nadrukkelijker stil bij de vraag of afreizen naar Bosnië en Herzegovina verantwoord was, met alle consequenties van dien als testen en quarantaine. Vermeulen. ,,Bij alles wat we doen, overwegen we of het verantwoord en zinvol is aanwezig te zijn. Deze interland konden we niet laten lopen, daar waren we snel van overtuigd. De eerste serieuze test voor Frank de Boer, geen oefenwedstrijd, maar een wedstrijd voor de Nations League die er toe doet”, verklaart Vermeulen.

De radioverslaggevers Jeroen Grueter (links) en Arman Avsaroglu (rechts) voor het tv-scherm in Hilversum

Bovendien ging de trip gepaard met veel rompslomp, testen en het tonen van allerlei papieren, onder meer bij de tussenstop in Wenen. Ter plekke ging het Arno Vermeulen voornamelijk om interviews. Het radioverslag van de NOS kwam vanuit de studio voor rekening van Jeroen Grueter en Arman Avsaroglu.

Arno Vermeulen deed zijn  werk vooral rond de wedstrijd. ,,Op zaterdag twee interviews met Frank de Boer en Frenkie de Jong, op zondagmorgen ben ik in de uitzending van FOX Sports geweest, op zondagmiddag heb ik een “stand-upje” in ons eigen Grandstand-programma gedaan, en later de interviews vooraf en na afloop van de wedstrijd. Dat was het wel”, aldus Arno Vermeulen. Zoveel anders dan anders voelde het niet eens voor hem.  ,,We waren daar de enige berichtgevers, ja, maar als NOS werken we altijd al een beetje stand alone. Krantenjournalisten opereren veel meer in een bubbel.”

Frank de Boer tijdens de video-call vanuit Bosnië en Herzegovina

Voor de andere journalisten werd daags voor de wedstrijd een speciale zoom-videoconferentie gehouden, door KNVB-woordvoerder Bas Ticheler aangekondigd met: ,,Dit wordt een avond om nooit te vergeten.” Gedurende een kwartier waren Frank de Boer en Frenkie de Jong beschikbaar, waarbij ze steeds de microfoon aan elkaar moesten overgeven. ,,Een hoop gehannes”, vond De Boer dat. ,,Ik vind het toch leuker als ik jullie gezichten kan  zien. Dan hebben jullie ook weer ’n trippie.”

Oranje vloog vanuit Bosnië en Herzegovina rechtstreeks door naar Italië voor de volgende interland in de Nations League, woensdag in Bergamo.  De corona-regels verboden het Vermeulen en Bijlmakers om door te reizen naar Italië. Arno Vermeulen: ,,In Italië zijn we met een afgeslankte equipe aanwezig. Daar doen we wel met radio en tv live verslag van de wedstrijd. Jeroen Stekelenburg doet er de interviews, maar Tom Egbers, Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart beoordelen de wedstrijd vanuit Hilversum.”

HENK MEES