Nieuws

Engelse tips voor voetbaljournalisten om stress en burnout tegen te gaan

De Football Writers Association (FWA) heeft een brochure ontwikkeld met ‘tips en tools’ voor voetbaljournalisten om mentale gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarvoor is samengewerkt met de Engelse voetbalbond (FA), die eerder de campagne ‘Heads Up’ heeft gelanceerd.

,,Het baart ons zorgen te zien dat zoveel jonge sportjournalisten last hebben van gezondheidsproblemen simpelweg omdat ze hun werk zo goed mogelijk proberen te doen”, schrijft Paul McCarthy, secretaris van de FWA, op de website van de organisatie.

McCarthy verder: ,,We geven in de folder aan hoe je kunt proberen om te gaan met de druk die de baan met zich meebrengt, vooral in een tijd dat je werk ogenblikkelijk onder het vergrootglas komt te liggen, wordt beoordeeld en kan worden afgekeurd. Bedenk dat reacties op Twitter gelijk staan aan de meningen van zes mensen die na de wedstrijd in een café samenzitten. Het belangrijkste van alles, praat met die mensen. We werken in een communicatie-bedrijfstak, communiceer dus.  Wees ook nooit bang om hulp te vragen, dat is geen teken van zwakte.”

Vanuit die gedachte komt de FWA met tips om stress en burn-out tegen te gaan. Gewezen wordt ook op de zorg over de eigen veiligheid en veiligheid van de mensen in de omgeving van journalisten.

Volgens de folder (10 pagina’s)  wordt de druk op journalisten verhoogd door lange reizen, strakke deadlines en het voortdurend hoge verwachtingspatroon om exclusieve verhalen te leveren. ‘Je kunt jezelf afbranden door zo lang mogelijk door te werken tot aan de deadline en de volgende ochtend dan weer zo vroeg mogelijk op te staan om de reacties op social media te negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid.’

‘Voorkom dat je in eenzaamheid werkt’, is ook een van de tips. Journalisten wordt er ook op gewezen voldoende aandacht te geven aan de eigen financiële situatie. ‘Een kwart van de mensen met mentale gezondheidsproblemen heeft ook financiële problemen, drie keer zoveel als het gemiddelde van de bevolking.’

 

https://cdn.mentalhealthatwork.org.uk/wp-content/uploads/2020/07/30113120/FWA-MENTAL-HEALTH-GUIDANCE-30-JULY-2020.pdf