Nieuws

Zwaaien naar de camera’s

Het publiek ontbrak, maar de medaillewinnaars bij het Europees Kampioenschap veldrijden in Rosmalen jubelden en zwaaiden vanaf het erepodium als vanouds. Slechts een groepje fotografen en cameramensen vormden hun gehoor.  De tv-kijkers konden nauwelijks enig verschil zien met de gebruikelijke huldigingen.

Vincent Jannink heeft volop de ruimte om de camera te richten op de Belg Eli Iserbyt, op weg naar de Europese titel.

Het EK veldrijden op het afgesloten complex van Autotron was afgelopen weekeinde een van de weinige sportevenementen die dit najaar in Nederland door konden gaan. Langs het parkoers, slingerend rond de grasvelden van het jaarlijkse ATP- en WTA-toernooi, bevonden zich alleen de overige deelnemers, begeleiders, beveiligers, toezichthouders, medewerkers van de organisatie, fotografen en  journalisten.

Het contrast was groot met de EK-editie van 2018, die op dezelfde locatie werd gehouden. Tienduizend toeschouwers omzoomden toen het parkoers van een kleine 3 kilometer. ,,Lekker werken zo, je had overal de ruimte, niemand liep je in de weg, je kon overal bijkomen”, aldus ANP-fotograaf Vincent Jannink. ,,Alles was prima geregeld, het verliep heel soepeltjes”, voegde zijn collega Soenar Chamid daaraan toe.

Alleen fotografen en cameramensen met belangstelling voor het podium

Om toegang te krijgen moesten ook fotografen en journalisten zich laten testen op het corona-virus. Voor een sneltest konden ze op woensdagavond en donderdagavond tegen een lager tarief (30 euro exclusief btw) in Rosmalen terecht. Het was een verplichting die een weekeinde eerder niet van toepassing was bij het NK schaatsen in Thialf. Daar volstond een temperatuurmeting bij de ingang, zoals die ook in Rosmalen werd doorgevoerd.

,,Het kost je wel een paar uur om hiervoor op en neer te rijden”, oordeelde Soenar Chamid. ,,Ik heb het in mijn programma ingepast, gecombineerd met een portretfoto van Albert Verlinde in Vught”, aldus Vincent Jannink.

Om er op toe te zien dat de aanwezigen zich aan de regels hielden, had de organisatie een groep toezichthouders ingezet. Mondkapjes waren ook in de buitenlucht verplicht en waar men te dicht bij elkaar kwam, werd vaak snel ingegrepen. ,,Alles was uitstekend geregeld. De organisatie had de zaakjes hier goed voor elkaar”, zei Enrico Della Casa secretaris-generaal van de verantwoordelijke Europese wielerfederatie (UEC).

HENK MEES