Nieuws

Boek verschenen over ‘De Golden Boys’ – de verloren generatie van Ajax

Van de hand van Maarten Bax en René van Dam is begin november het boek ‘De Golden Boys - het verloren team van Ajax’ verschenen.

Foto: Pro Shots/ Stanley Gontha

Het eerste exemplaar werd uitgereikt door Co Adriaanse – destijds hoofd jeugdopleidingen bij Ajax – aan Pascal Heije, destijds speler van het vermaarde A1 van de Amsterdammers.

Dat gebeurde in de Johan Cruijff Arena, daar waar Adriaanse Heije ooit afwees voor een vervolg in het eerste. “De cirkel is rond”, aldus Heije, die sprak van “een mooi moment dat me eindelijk innerlijke rust geeft”.

In het boek schrijven Bax, onder meer auteur van de ongeautoriseerde biografie over Wesley Sneijder, en Van Dam over het jeugdteam van Ajax dat in het seizoen ’97-98 veel aandacht trok met oogstrelend voetbal.

Zo werden PSV (0-8) en aartsrivaal Feyenoord (11-3) weggespeeld. Al in februari pakken de ‘Golden Boys’ – de bijnaam van het vriendenteam vol boefjes – ongeslagen de titel in de eredivisie van de jeugdelftallen. Nog niet eerder was het voorgekomen dat de A1 kampioen werd zonder te verliezen. Spelers in die periode waren onder anderen: Sander Keller, Jack Tol, Quido Lanzaat, Alpha Turay, Jeroen Verhoeven, Michael van der Kruis, Michael Lamey, Mitchell Piqué, Marc Stuut, Sijmen Tol, Serge van den Ban, Jerryl Tjon-En-Fa, Darl Douglas, Bobby Gehring en Kevin Bobson.

Van die bijzondere lichting wist alleen Andy van der Meijde zich een plek in Ajax 1 te verwerven, maar spelers als Brutil Hosé en Pascal Heije, de gedoodverfde opvolgers van respectievelijk Patrick Kluivert en Danny Blind, mislukten.

Bax – Ajax-watcher in die periode – geeft, samen met collega René van Dam, een gedetailleerde reconstructie vanachter de schermen.