Nieuws

Speuren naar anekdotes

Het sportjaar 2020 zal voor lange tijd gedenkwaardig blijven, vooral vanwege het coronavirus dat de kalender ontregelde en aanleiding was tot uitstel en veel afgelastingen van grote sportevenementen. Hoe dat ook tot veel hilarische voorvallen leidde, beschrijft journalist Hans Klippus in zijn nieuwe boek Stille Velden.

De vergelijking dringt zich op met de invoering van de VAR, zoals door Hans Klippus beschreven in zijn vorige boek SO VAR SO GOOD. Een aaneenschakeling van gebeurtenissen, weggeplukt uit een bont scala aan sporten, verspreid over de hele wereld, vult het boek Stille Velden.

Klippus: ,,Qua werkwijze en invulling van het boek komt het heel erg overeen. Ook in dit geval is het begonnen met berichtjes verzamelen, notities maken, napluizen. Net zoals ik dat vorig jaar deed toen ik van begin af aan alles ben gaan bijhouden wat er rond de VAR gebeurde.”

Hans Klippus (oud-journalist bij NRC en AD en columnist op nsp.nl) kan volledig opgaan in het speuren en achterhalen van bijzondere, vaak hilarische voorvallen in de sport. ,,Heerlijk, vind ik dat, het zoeken naar de achtergronden bij berichten. Als ik weer een anekdote gevonden had, kreeg ik daar een fijn gevoel van. Dan doet het ook geen pijn, dan is het zelfs leuk dat je hier de hele dag mee bezig bent en dat het eigenlijk een hels karwei is geweest.”

Hele dagen, en avonden, vulde Klippus het laatste half jaar ermee. ,,Ik las eerst ’s morgens mijn krantjes en ging daarna de websites af van bijvoorbeeld ESPN, BBC, Der Kicker, nu.nl en Vi.nl. Had ik iets geks gevonden, dan zocht ik verder naar achtergronden en beelden. Zo heeft het boek zich gaandeweg gevuld.”

Aanvankelijk had Hans Klippus een andere opzet in gedachten. ,,Ik raakte geïnspireerd door wat Cambuur werd aangedaan. Ook bij andere clubs zag ik kampioensdromen in rook opgaan doordat de competitie werd afgebroken. Die ervaringen beschrijven, betrokkenen daarover interviewen, dat was mijn uitgangspunt. Maar de uitgever (Edicola) was bang dat het teveel van hetzelfde zou worden. Toen zijn we hierop uitgekomen.”

Hans Klippus geniet nog na van eigen werk als hij terugdenkt aan de meest hilarische anekdotes. ,,Neem bijvoorbeeld wat de voetballers van Oxford United overkwam bij een uitwedstrijd in  Accrington. Om besmettingen te voorkomen, werd een antibacteriële

spray in de bus gespoten. In die spray zat alcohol waardoor het alcoholslot van de bus werd geactiveerd en de motor van de bus blokkeerde door een te hoog promillage. Op de website van Oxford United begon het wedstrijdverslag met; ‘Onze ploeg startte beter dan onze bus…’ Prachtige Engelse humor toch. Of die rugbyers van Samoa die door de lockdown voor één wedstrijd 110 dagen van huis waren. En wat dacht je van die handbalwedstrijd in de eredivisie mannen van Spanje waar ze hun wedstrijd moesten spelen met mondkapjes op die meestal onder de neus of zelfs on der de kin bungelden. Als je de beelden daarvan terugvindt, zie je hoe belachelijk dat was.”

Hans Klippus heeft in het boek ook serieuze aandacht voor wat het coronavirus allemaal  aanrichtte. Zo sprak hij met onder anderen Maurits Hendriks (NOC*NSF) en Ewoud van Winsen (NOS) over de gevolgen voor sport en media. ,,Ik had ook graag Martijn van Rijn geïnterviewd omdat hij het grootste deel van de periode die ik beschrijf als minister met sport te maken had. Hij wilde niet, jammer.”

In het boek ontbreekt de Vuelta. Begin november moest het boek worden afgerond. De Ronde van Spanje krijgt nog wel drie pagina’s in de mijmeringen van Mart Smeets vanaf begin januari in het sportjaar 2020. Stille sport, heeft Smeets dat boek genoemd. ,,Wat mij betreft is het puur toeval dat die titels zoveel op elkaar lijken”, aldus Klippus.

HENK MEES

 

Stille Velden – Hans Klippus – 196 pagina’s – 15,95 euro – Uitgave Edicola - ISBN 978 94  93201354

Stille Sport - Mart Smeets – 224 pagina’s -  16,50 euro – Uitgave De Kring -  ISBN 978 94 62971905