Nieuws

Leeuwenhart, boek over leven wereldkampioen freefight

Van de hand van Koen Scharrenberg en Joop Kasteel is dezer dagen het boek Leeuwenhart verschenen, met de treffende ondertitel boek ‘Wereldkampioen freefight die vecht voor zijn leven’.

Auteur Scharrenburg beschrijft daarin het leven van Joop Kasteel, een legende in de vecht- en krachtsportwereld. Hij groeit van mollig, gepest jongetje uit tot vicewereldkampioen armworstelen en wereldkampioen in freefight. Vervolgens bouwt hij een succesvolle loopbaan op, zowel in de sport als in security management, met vele BN-ers als cliënt. Totdat het noodlot toeslaat en hij blijkt te lijden aan MDS, een kwaadaardige bloedziekte die, in zijn geval, onontkoombaar leidt tot acute leukemie.

Daarom bereidt hij zich fysiek en psychisch voor op wat misschien zijn laatste gevecht zal worden, aldus de auteur. ,,Als de levensbedreigende ziekte na tweeënhalf jaar aanvalt, zal Joop Kasteel ‘in de ring van het AMC’ dieper moeten gaan dan hij voor mogelijk had gehouden. En maakt hij, in een gevecht op leven en dood tegen acute leukemie, zijn bijnaam Leeuwenhart waar.

Als (ervarings)deskundige gaat Kasteel open en eerlijk in op het risicovolle gebruik van doping en anabole steroïden. De belangrijkste motivatie voor Kasteel om dit boek te laten schrijven is volgens hem ‘om een handleiding en inspiratie te geven waar lotgenoten kracht uit kunnen putten’.

Journalist Koen Scharrenberg schreef voor onder meer Elsevier, Sport International, Men’s Health, Nieuwe Revu en Panorama en werkte voor televisie.

Leeuwenhart – Koen Scharrenburg – 288 pagina’s -  22,50 euro - Uitgave Just Publishers - 50 euro – Uitgave De Kring -  ISBN 97890 8975 813 2