Nieuws

Rob de Leede als media-officer FIFA ‘loopjongen’ voor Mario Götze

In zijn boek ‘Schaken met Edgar Davids’ haalt Rob de Leede herinneringen op aan zijn rol als spil tussen voetballers en media.  Dan speel je in het spelershotel wel eens een potje schaak als Edgar Davids bij zijn medespelers geen tegenstander kan vinden.  Dan kun je ook zomaar loopjongen zijn voor Mario Götze, pal nadat hij matchwinnaar is geworden in de WK-finale van 2014. Een bijzonder verhaal: 

Rob de Leede (links) bij de presentatie van zijn boek met bondscoach Frank de Boer

Na afloop staat De Leede bij de interviews vlakbij Götze en Lionel Messi als hij de Duitser hoort roepen: ‘Leo, Leo’. Zó graag wil Götze met Messi op de foto. De Leede bevindt zich op dat moment zo dicht bij de sterren van het WK omdat hij als een van de bijna vijftig FIFA Media Officers rond de finale de Duitsers begeleidt.

De foto had niet eens gemaakt kunnen zijn als Rob toen niet de mobiele telefoon uit de toilettas van Götze had gehaald. ‘Hol mal das Handy’, vraagt Götze hem. ’In mijn toilettas’, heeft Götze erbij gezegd, terwijl hij verder gaat met interviews. In de Duitse kleedkamer wordt Rob de Leede door Mats Hummels de weg naar de tas van Götze gewezen.

‘Ah. Danke sehr’, antwoordt Götze als hij zijn Handy in handen heeft. Braaf wacht hij vervolgens totdat Messi klaar is met zijn interviews en de Duitse perschef een foto van het tweetal kan maken. ‘Götze kijkt erbij alsof hij de hoofdprijs in de loterij heeft gewonnen’, beschrijft De Leede in zijn boek het voorval.

Rob de Leede is in 2014 actief voor de FIFA nadat hij een jaar eerder afscheid heeft genomen van de KNVB. Gedurende een kwart eeuw diende hij de bond in verschillende rollen. Tot eind 2003 was hij de woordvoerder bij Oranje. ,,Dick Advocaat was bondscoach. Hij vond dat ik te veel de kant van de media koos. Toen ben ik het amateurvoetbal gaan doen, waar ik al druk mee was. Eef Brouwers en Pedro Salazar zijn toen gekomen voor het EK 2004. Daarna is Kees Jansma aangetreden. Met Dick heb ik nog steeds een goede verhouding, hoor. We hadden alleen een verschil van mening”, aldus De Leede.

De breuk met Advocaat komt niet voor in het boek. Voor De Leede bleef genoeg over om te vertellen uit zijn ervaringen met Oranje, met de bondscoaches en over de zes WK-toernooien waarbij hij werkzaam was. ,,Het zijn veel van de verhalen die je op feestjes vertelt tegen vrienden, familie en andere bekenden. Je moet ze in een boek opschrijven, kreeg ik regelmatig te horen. Voordat ik vijftig ben, gaat dat gebeuren, beloofde ik steeds. Inmiddels ben ik zestig en is het eindelijk zover.”

De corona-uitbraak bood Rob de Leede de gelegenheid om er werk van te maken. ,,Ik heb nooit een dagboek bijgehouden. De verhalen zaten in mijn hoofd, ze lagen als het ware op de plank. Toen er wat opdrachten wegvielen, ben ik gaan schrijven, drie maanden. Het is geen boek met schandaaltjes, dat is ook nooit mijn bedoeling geweest. Zie het als luchtige verstrooiing.”

Wat de toekomst hem brengt, weet Rob de Leede nog niet. ,,Ik werk als freelancer. Er liggen wat opdrachten. Ik had een aanstelling als media-officer van de UEFA voor de wedstrijden in Amsterdam tijdens het EK 2020, een klus voor zes weken. Elke EK-speelstad krijgt een eigen bezetting. Ze hebben gezegd dat de aanstellingen worden doorgeschoven naar 2021. Daar ga ik nu vanuit.”