IN DE SPO(®)TLIGHT

Hondenfotograaf Cees van Hoogdalem

‘Liefhebbers vreten de foto’s van honden ’

 

Fotograaf Cees van Hoogdalem is weer verknocht aan zijn oude liefde. Als militair fotografeerde hij al  honden en was hij hondengeleider bij de luchtvaart. De corona-uitbraak bracht hem nadrukkelijker terug tussen de honden; bij wedstrijden en voor het maken van portretten. Ook voetbalwedstrijden blijft hij fotograferen.

Cees van Hoogdalem laat zich knuffelen.

Wat heb jij met honden, Cees?

,,Ik ben stapelgek op honden, in militaire dienst heeft een hond zelfs mijn leven gered. Ik ben dertig jaar fotograaf, maar ik zit ook dertig jaar tussen de honden. Na mijn militaire dienstplicht vroegen ze mij in het leger te blijven voor het trainen van honden en als begeleider van onder andere bomhonden en bewakingshonden. Ik heb ook in de beveiliging met honden gewerkt.”

Wat bracht jou er toe dit weer op te pakken?

,,Toen met de corona-uitbraak het voetbal stil kwam te liggen, dacht ik bij mezelf: ik kan toch geen zes maanden stil gaan zitten. Ik zag dat er nog hondenwedstrijden doorgingen, dat kon gewoon onder het mom van training op een groot complex met twee voetbalvelden en met steeds maar vier mensen die uit elkaar staan. Ik heb een nieuwe camera gekocht waarmee ik nog beter honden in beeld kan vangen.”

Wat fotografeer je zoal bij honden?

,,Zo’n beetje alles. Portretten, wedstrijden zoals het NK sleehonden en NK dogdiving. Alle verschillende soorten, zeg maar. Ik doe alles. Je hebt ook heel verschillende soorten hondenliefhebbers. De kakkers hebben greyhounds, dat is een heel ander type liefhebbers dan die lui met pittbulls.”

Honden halen in races snelheden van 65 kilometer per uur. (Foto: Cees van Hoogdalem)

Wat is lastiger, voetbal of honden fotograferen?

,,Het gaat er bij beide om kwaliteit te leveren. Na mijn eerste voetbalfoto’s belde Johan Derksen mij meteen op en kreeg ik direct een vast contract. Een hondenrace fotograferen waarbij ze met een vaart van 65 kilometer per uur voorbijkomen is zeker zo lastig.”

Is er een grote markt in de hondenfotografie?

,,Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen gek zijn op foto’s van hun hond. Hele huizen hebben ze ermee volhangen. Collega’s uit de voetbalfotografie komen nu naar me toe en verwonderen zich er over. Ik ben nu op zoek naar een studio, speciaal voor portretfoto’s van honden te maken. Er gaat  ook veel geld in om. Ik ben nu bezig met een boek dat in een oplage van 5.000 stuks gaat verschijnen. De liefhebbers vreten de foto’s van hond.’’