Nieuws

Robbie van Erven Dorens (1937-2020)

Waar had het KLM Dutch Open nu gestaan als internationaal golftoernooi zonder de impulsen van Robbie van Erven Dorens? De vraag kwam op na zijn overlijden op 83-jarige leeftijd, op zaterdag 12 december, volgens de Volkskrant vrijwel zeker door een hartstilstand na een val. Van Erven Dorens gaf het toernooi vanaf het begin van de jaren 80 allure, onder meer door de media nadrukkelijk hierbij te betrekken.
Leo van de Ruit, oud-journalist van het ANP, herinnert zich hoe Van Erven Dorens dat deed. ,,Het toernooi lag in 1981 eigenlijk op zijn kont. Het internationale kampioenschap van Nederland, heette het toen nog. Het was wel knus, maar het trok nauwelijks publiek en kreeg weinig publiciteit. Hij heeft grote sponsors als KLM en Heineken binnengehaald en vond ook dat er veel meer aandacht in de media moest komen. Hij heeft toen wat druk uitgeoefend op De Telegraaf waar ze eigenlijk niks aan golf deden en hij haalde radio en tv er bij. Toen het lukte topgolfers als Ballesteros en Langer hier naar toe te krijgen, kreeg het internationale status”, aldus Van de Ruit.

Robbie van Erven Dorens

De belangstelling voor het Dutch Open groeide zo sterk dat er een flinke toeloop van journalisten ontstond. ,,Om de wildgroei in te tomen en structuur aan te brengen is de NSP ingeschakeld. Tot drie jaar geleden heeft Marina Witte bij elk toernooi de mediafaciliteiten verzorgd, net als ze dat deed bij schaatsen en internationale voetbalwedstrijden”, stipt Leo van de Ruit aan.
In de relatie met de media paste volgens Robbie van Erven Dorens ook een organisatie van in golf gespecialiseerde sportjournalisten. Van de Ruit: ,,Zo is in 1994 de NVGJ ontstaan, de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten. Charles Taylor van De Telegraaf werd voorzitter, ik secretaris. Ruud Onstein die voor de radio verslag deed van golf, werd penningmeester. Je kunt zeggen dat die club op initiatief van Robbie van de grond is gekomen.“
Op de site van de NVGJ wordt Van Erven Dorens de Founding Father van de vereniging genoemd. In de overlijdensadvertentie geeft zijn familie hem het predicaat Mister Golf mee, een titel die hem was verleend door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Voordat hij zich volledig op golf stortte, was Robbie van Ervens Dorens, oom van tv-presentator Beau, actief als hockeyer. Hij werd in 1956 landskampioen met Laren. Als golfer maakte hij vijftien jaar lang deel uit van het Nederlandse team, dat enkele malen Europees en wereldkampioen werd bij de amateurs.