Nieuws

Met een tentje door de woestijn

Dagelijks zet Willem Held zijn eigen tentje op, naast het perscentrum. In de veiligheidsmaatregelen bij de rally Le Dakar passen dit jaar geen luxe hotelovernachtingen. ,,Het is een avontuur, elke dag om kwart over vijf op. Eerst het vliegtuig in, dan met de auto naar de volgende halte. Elke dag is anders”, vertelt Willem Held vanuit Saoedi-Arabië waar hij Le Dakar voor De Telegraaf volgt.

Willem Held is voor het eerst aanwezig in de woestijnrally. Jarenlang al volgt hij voor De Telegraaf diverse sporten, onder meer atletiek, tennis en volleybal. ,,In oktober ben ik op Roland Garros geweest. Daar was alles ook al strak geregeld. Hier voel ik me corona-gezien net zo safe als in Parijs.”

Tentjes naast het perscentrum.


Circa 1400 personen omvat het reizend circus Le Dakar: deelnemers, organisatoren, begeleiders en mediavertegenwoordigers. Ze behoren allemaal tot aparte bubbels, met elk eigen regels. Held: ,,Ik zit in de plane package. Anderen, vooral de fotografen, horen bij de car package en reizen met de auto van de ene etappeplaats naar de volgende. Ik schat dat er alles bij elkaar een paar honderd mensen van de pers zijn, van wie een stuk of vijf, zes Nederlanders, vooral fotografen die de rally al jaren volgen.”

Parking voor de media.


Omdat het vliegverkeer naar Saoedi-Arabië stil ligt moest Willem Held met een van de tien speciale Dakar-chartervluchten naar startplaats Jeddah reizen, in zijn geval al op 29 december vanuit Parijs. Zowel vooraf als in Jeddah moest hij een test ondergaan. ,,Alles wordt dubbel en dwars getest. Ze nemen geen enkel risico. De rally kon alleen maar doorgaan omdat de overheid en de prins daarop aandrongen. Ik moet de hele dag overal mijn mondkapje op. Koffie drinken mag alleen buiten, daarvoor mag dan even het mondkapje af. Het is ook niet de bedoeling om buiten je bubbel te treden, bijvoorbeeld door ’s avonds bij een team op bezoek te gaan, zoals in andere jaren gebruikelijk was. Maar af en toe moet je toch wat ondeugend zijn om een verhaal te kunnen maken.”

De finishlocatie in de woestijn. (Foto’s: Willem Held)


De rally wordt sinds 1977 gehouden en wordt georganiseerd door ASO, dat ook verantwoordelijk is voor onder meer Tour de France en diverse wielerklassiekers. Willem Held: ,,De faciliteiten zijn prima, het perscentrum is gewoon goed ingericht. Er is drie keer per dag catering. Je hebt wel te maken met veel lawaai, vooral ’s nachts in je tentje. Mijn oordopjes heb ik niet voor niets meegenomen.”

HENK MEES