Nieuws

Staking bij L’Equipe verontrust Franse sporters

Al anderhalve week lopen de Franse sportliefhebbers tevergeefs naar de kiosk voor hun favoriete dagelijkse sportkrant. Sinds zaterdag 9 januari is het dagblad L’Equipe niet meer verschenen. Zo lang al is de redactie van het dagblad in staking, gesteund  door de vakbonden. In de onderhandelingen is sprake van verharde verhoudingen. 

Door Jurriaan van Wessem

De staking bij L’Equipe zorgt voor zoveel onrust binnen de Franse sport dat zelfs sportminister Roxana Maracineanu (zelf een zwemkampioene) op Twitter stelde dat de sportwereld het sportdagblad enorm mist. Zaterdag steunden 180 (oud-) topsporters, van Eddy Merckx tot Michel Platini en van Yannick Noah tot Greg LeMond, de redactie in een open brief onder de titel  ‘Kom snel terug, L’Equipe’

Het niet verschijnen is een gemis voor de Franse sportliefhebber, afgezet tegen de aandacht voor sport in de landelijke kranten. Die is veel kleiner dan bij voorbeeld in de Nederlandse dagbladen. Meestal blijft het beperkt tot één pagina, een wedstrijdverslag kom je in een gedrukte krant niet meer tegen, wel achtergrondverslagen. Le Parisien, van de uitgever van L’Equipe, is een uitzondering, net als de regionale kranten (Ouest France, Voix du Nord, Nice-Matin etc). 

Demonstranten vragen aandacht voor de situatie bij L’Equipe. Foto: ANP Foto/ Martin BUREAU / AFP

Bij L’Equipe is sprake van een groot conflict. Uitgever Amaury Media wil ruim vijftig banen schrappen op een redactie waar 350 mensen werkzaam zijn. Het voorstel betreft álle uitgaven van de sportbladen,  waartoe ook behoren het weekblad France Football (dat in het voorstel binnenkort een maandblad zou worden) en het maandblad Vélo Magazine. Volgens de uitgever is een bezuiniging van 5 miljoen op de redactie nodig om een gat van 6 miljoen over het afgelopen jaar  weg te werken.

Het financiële gat is vooral ontstaan als gevolg van de coronacrisis. De omzet is, mede door de afgelasting van veel sportevenementen in het afgelopen jaar, met ongeveer 15 procent gedaald. Daarbij had L’Equipe tijdens de eerste lockdown de verkoopprijs op 1 euro gezet, omdat er eigenlijk geen sportnieuws was en om de trouwe lezer toch aan zich te binden. Inmiddels is de oorspronkelijke verkoopprijs van 1,90 verhoogd tot 2 euro.  

De uitgever kondigde de harde maatregelen in december aan, maar die werden meteen verworpen door de redactie. In de eerste week van het nieuwe jaar besloot 80 procent van de redacteuren, gesteund door de vakbonden, tot een staking in de hoop dat de uitgever snel met een verbeterd voorstel zou komen. Maar daar is tot nu toe geen sprake van geweest.

Vorige week dinsdag werd ook een alternatief voorstel verworpen. De redactie maakt zich zorgen over de kwaliteit van de krant als de drastische bezuinigingen worden uitgevoerd en ziet het als een utopie dat de afgekalfde redactie straks voor een enorme stijging van de abonnementen kan zorgen.

,,De vraag is vooral hoe we  L’Equipe kunnen verbeteren als we juist enorm moeten bezuinigen”, meent Luc Folliet (van de journalistenbond SNJ) als woordvoerder van de redactie. In de afgelopen maanden waren er al bezuinigingen en deden journalisten verslag van sportwedstrijden op basis van tv-beelden zonder bij het evenement zelf aanwezig te zijn. ,,Maar dat is niet zoals het normaal zou moeten en deze werkwijze gaat zeker ten koste van de kwaliteit. We verwachten juist dat de uitgever de kwaliteit van de krant wil waarborgen. Maar op deze manier zal L’Equipe van minder evenementen verslag kunnen doen en wordt de krant onvolledig en dan zullen nog meer potentiële lezers afhaken”, aldus Folliet.

De uitgever heeft tot doel om tot 2025 het aantal abonnees (op papier en digitaal) te laten verdubbelen tot 300.000. Gezien de aanstaande evenementen (en dan vooral de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en het WK-rugby van 2023 in Frankrijk) is dat zeker haalbaar, maar de redactie verlangt nu investeringen van de uitgever, onderdeel van ASO, dat grote sportevenementen (zoals de Tour de France en de Dakar-rally) organiseert en een tv-zender (L’Equipe TV) bestiert.

,,Het financiële evenwicht moet worden gevonden om het voortbestaan van de krant te kunnen waarborgen”, stelt uitgever Jean-Etienne Amaury. Op maandag wordt er een nieuw voorstel gedaan. ,,Maar het is een illusie om te denken dat de krant – ook digitaal – meer lezers zal trekken als het op de lange termijn minder te bieden heeft en dat zal met forse bezuinigingen zeker het geval zijn”, meent Folliet. 

,,Het is voor ons allemaal verschrikkelijk dat onze geliefde krant niet uitkomt en dat is het laatste dat we zouden willen maar er is nu echt sprake van een sociaal conflict van de werkgever met de werknemers en we hopen allemaal dat we hier snel uit komen, zodat de krant binnenkort weer wordt gemaakt,” zei Vincent Duluc, een van de bekendste journalisten op de redactie, zaterdag in een praatprogramma.

De vraag is alleen of er nog zo snel een echte oplossing kan komen. Het wekelijkse magazine dat op zaterdag bij de krant wordt geleverd werd afgelopen zaterdag wel uitgebracht. Kioskhouders kregen het verzoek om dit uit te delen onder de trouwe lezers van de krant. Ook verscheen France Football zowel vorige als deze week alsof er niets aan de hand was.