IN DE SPO(®)TLIGHT

Koen van Weel, winnaar NSP/Canon Zilveren Camera

De titel was al binnen voor baanwielrenner Harry Lavreysen toen hij een  rondje later als wereldkampioen keirin in extase langs fotograaf Koen van Weel flitste. ,,Bij de finish kón hij niet eens juichen. Een ronde later wel, dat was hét moment”, zegt Koen van Weel (1983) over zijn foto die is bekroond met de NSP/Canon Zilveren Camera 2020. Met een blik in de bril van Lavreysen laat Van Weel de triomfantelijke arm van Lavreysen in spiegelbeeld op de foto zien.

door Henk Mees

Koen van Weel met de prijs die hij won met zijn foto (Foto: Stephan Tellier).

Koen, gefeliciteerd met de prijs. Ooit eerder zo’n foto gemaakt?

,,Nee, ik probeer wel altijd een foto in mijn eigen jasje te gieten, op zo’n manier dat het mijn stijl is. Ik vind dit een mooie, artistieke foto.”

Hoe beschrijf je die stijl?

,,Less is more, niet te veel troep, niet te veel reclameborden. Bij dat WK baanwielrennen zocht ik de afwisseling. De finishfoto had ik wijd gemaakt, met de renner ten voeten uit,  toen kon hij nog niet juichen. Dat deed ie pas na de eerste bocht. Toen hij bij het uitrijrondje opnieuw over de finish kwam, stak hij zijn vuist nog eens op. Bij die vuist dacht ik, ik laat ‘m gewoon nog eens winnen, nu op een close foto.”

v

De prijswinnende foto van Koen van Weel

Hoe dicht sta je op de baan op zo’n moment?

,,Een select groepje fotografen mocht in de blauwe binnenbaan staan, vlakbij de finish. Daar komen ze heel hard langs, vlak bij je. Dan is het echt oppassen. Wat zich voor mijn lens afspeelt, wil ik dan zo creatief mogelijk invullen.”

Is de foto gepubliceerd?

,,Ja, hij stond in het AD. Gelukkig hebben ze daar oog gehad voor het mooie van de foto. Later kwam-ie ook in de Foto-Estafette op nsp.nl.”

Dacht je meteen aan een prijswinnende foto?

,,Niet meteen. Het WK baanwielrennen was een van de laatste grote internationale evenementen. Het was een van de weinige foto’s waar ik nog het origineel van had, wat nodig is als je een uitsnede instuurt voor de Zilveren Camera. Toen ik hem bij het selecteren terugzag, dacht ik wel: een mooie, bijzondere foto, een kanshebber.”

Koen van Weel op het WK baanwielrennen.

Hoe lang werk je al voor het ANP?

,,Ik ben begonnen bij United Photos in Haarlem. Na enkele jaren belde het ANP. Ik zit er nu 13 jaar.”

Wat doe je bij het ANP?

,,Ik doe zo’n beetje alles, nieuws, achtergrond, ik ben allround. Sportfotografie is wel een van mijn favoriete onderdelen. Wielrennen vind ik een heel leuke sport om te fotograferen, ik heb twee keer de Tour gevolgd. Zwemmen is ook leuk, omdat je daar ook creatief kunt werken. Voetbal is meer standaard. Ik volg het Nederlands elftal voor het ANP en ik ga naar de Olympische Spelen, als ze doorgaan.”

Al eerder een prijs gewonnen?

,,In 2012 heb ik de Zilveren Camera in de categorie sport gewonnen  met een foto van  Laurens ten Dam die toen een bloedende hoofdwond had opgelopen. Ja, wielrennen is een inspirerende sport om te fotograferen.”