Nieuws

The Playbook > Press, een waslijst aan regels en beperkingen in Tokio

Kort na de briefing van circa 270 journalisten over de spelregels in Tokio, waarover John Volkers in de vorige editie op deze site schreef, is The Playbook > Press verschenen.

Daarin is een waslijst aan regels en beperkingen opgenomen voor een ‘veilige en succesvolle’ Olympische en Paralympische Spelen. Het organisatiecomité en het IOC benadrukken dat het om een voorlopige opsomming gaat. In april volgt nog een update.

Duidelijk is wel dat het Spartaanse spelen zullen worden waarin de ruimte voor ontmoeting en verbroedering uiterst beperkt zullen zijn. Vertegenwoordigers van de media worden geacht op hun hotelkamer te verblijven als ze niet aan het werk zijn en sociale interacties tot het uiterste minimum te beperken.

Kleine opsomming uit de beperkingen:

- Je mag alleen je hotel verlaten om naar officiële venues te gaan en een beperkt aantal andere locaties volgens een vooraf opgestelde lijst;

- Je mag niet naar wedstrijden als toeschouwer;

- Je mag niet op door toeristen bezochte plekken komen, of naar winkelcentra, restaurants, bars of fitnesscentra gaan;

- Gebruik geen openbaar vervoer, tenzij met toestemming.

Ook het van hot naar her vliegen, zoals vooral fotografen plachten te doen op voorgaande Spelen om maar zo veel mogelijk evenementen te kunnen fotograferen, is nauwelijks mogelijk. De organisatie zal een boekingssysteem invoeren waarin een dag van tevoren aanvragen kunnen worden gedaan voor het bijwonen van evenementen. Daarbij wordt gekeken onder meer de noodzaak van aanwezigheid: journalisten en fotografen krijgen voorrang als landgenoten deelnemen of medaillekansen hebben.

De geaccrediteerde media wordt op het hart gedrukt al 14 dagen voor vertrek naar Japan te beginnen met het vastleggen van ieders gezondheidstoestand en dagelijks de temperatuur te meten. Dat moet worden vastgelegd in een speciale app. De gegevens worden beheerd door de Japanse gezondheidsdiensten. Nadere details volgens nog.

Wie klachten heeft, mag niet naar Japan vertrekken. Na een negatieve test voor vertrek moeten de geaccrediteerde journalisten gedurende de eerste 14 dagen in het land spelregels in acht nemen, zoals het geven van een dagelijkse gezondheidsupdate en het indien nodig ondergaan van aanvullende testen, bijvoorbeeld wanneer iemand in de omgeving positief is getest. Verder moet worden bijgehouden met wie de geaccrediteerde in aanraking is geweest.

Volgens het Playbook zijn de perszalen en -tribunes evenals de fotoposities opnieuw ingedeeld om voldoende afstand tot collega’s te garanderen. Dat heeft geleid tot ruwweg een halvering van de beschikbare plaatsen voor de media.

Enkele Nederlandse mediavertegenwoordigers hebben intussen afgezien van een bezoek aan de Spelen of hun afvaardiging beperkt, maar het gros is van plan toch naar Tokio te vertrekken.