Nieuws

Gevoel

Ik kan het niet meer aanhoren. Voetballers die alleen maar reppen over hun gevoel wanneer ze een nieuwe stap in hun carrière gaan maken. ‘Ik volg mijn gevoel’. ‘Ik heb deze beslissing op gevoel genomen’. ‘Mijn gevoel zei dat ik deze kans moest grijpen’. ‘Ik heb het gevoel hier thuis te komen’. ‘Ik kreeg meteen een goed gevoel bij deze club’.  

Natasja Weber

Het lijkt de laatste maanden wel schering en inslag. Voetballers en ook coaches luisteren meer dan ooit naar hun gevoel. Met stip op één: ‘Ik heb deze beslissing op gevoel genomen’. 

Nu vraag ik me af; waar komt dat gevoel dan vandaan? En wat wordt er precies bedoeld met ‘je gevoel volgen’? Er moeten toch verschillende redenen aan ten grondslag liggen om tot een bepaalde keuze te komen? Bij welke club kun je je het beste ontwikkelen? Waar zijn kansen op speeltijd groot? In welk speelconcept kom je het beste tot je recht? Heb je een klik met de trainer? In welk land wil je - al dan niet met je familie - wonen? Blijf je in de picture voor Oranje? Wat zijn de financiële mogelijkheden? 

Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom je als voetballer besluit om je toekomst elders te vervolgen. Maar kom alsjeblieft niet alleen aanzetten met een keuze op basis van ‘mijn gevoel’. Dat is echt een dooddoener eerste klas.

Misschien nog wel het ergste is dat veel journalisten ook niet verder vragen als iemand vertelt ‘zijn gevoel te volgen’. En hiermee wordt deze non-verklaring makkelijk in stand gehouden. Gooi het op ‘je gevoel’ waarna je meteen de deur dicht gooit voor moeilijke vragen. Want niemand kan je toch iets kwalijk nemen als je je gevoel volgt?

Het mooiste voorbeeld van de laatste weken is Ajax-talent Brian Brobbey. De 19-jarige Brobbey heeft besloten zijn aflopende contract niet te verlengen en loopt komende zomer gratis de deur uit bij Ajax.

Het vertrek van de zelf opgeleide aanvaller die maar liefst elf jaar bij Ajax speelde en te boek staat als één van de grootste talenten schreeuwt om uitleg. Maar wat zegt Brobbey’s zaakwaarnemer José Fortes in een toelichting? ‘Brian maakt deze keuze op basis van zijn gevoel. Daar kan Ajax niks aan doen.’

Ja hallo, dat is natuurlijk wel een heel summiere en obligate verklaring.

Nog zo één: Dirk Kuijt. De man die ooit hoofdtrainer bij Feyenoord zou worden vertrok vorige maand door de zijdeur. In een nietszeggende persverklaring van Feyenoord liet Kuijt optekenen dat hij het voor nu belangrijk vindt om zijn pad elders te vervolgen. ‘Daarin volg ik mijn gevoel’. Ah toch, dan is het helemaal duidelijk…

Ik kan niet wachten tot Steven Berghuis en Mohamed Ihattaren bekendmaken dat hun toekomst buiten de eredivisie ligt. Ze zullen vast een weloverwogen beslissing nemen. Op gevoel.    

NATASJA WEBER