Nieuws

Willem Vissers rondt boek over Michael van Praag af

Een schuchtere aankondiging op zijn Facebookpagina. ‘Bijna alle tekst af. Best trots op’, schrijft sportjournalist Willem Vissers (de Volkskrant) kort en bondig over zijn nieuwe boekproject. Het blijkt dat hij een boek aan het afronden is over Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en oud-bondsvoorzitter van de KNVB.

‘De belangrijkste voetbalbestuurder van Nederland in de laatste dertig jaar’, wordt Van Praag genoemd op de achterpagina van het boek, afgedrukt op zijn eigen website. Het boek is nu reeds te bestellen voor 22,99 euro bij bol.com en Amazon, maar verschijnt pas op 22 april.

De inhoud belooft veel: ‘Een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en intriges vanuit de boezem van het bestuur van FIFA en UEFA.’

Van Praag was veertien jaar voorzitter van Ajax en elf jaar preses van de KNVB en is lid van het bestuur van de UEFA.

Niet alleen zijn loopbaan als voetbalbestuurder komt aan bod, maar ook zijn jeugd. ‘Als kind van de Joodse onderduiker Jaap van Praag beleefde hij een bewogen jeugd die leidde tot zwijgzaamheid thuis over de verschrikkingen van de oorlog. Vader Jaap verloor zijn ouders en zusje in de gaskamers. De relatie met Jaap van Praag, die in een vechtscheiding belandde met zijn moeder Hendrika –  roepnaam Joep – , was moeizaam.’

Niettemin worden in het boek ook de parallellen beschreven tussen vader en zoon. Ze waren bijvoorbeeld allebei voorzitter van Ajax. Michael van Praag, zakelijk geslaagd door een aantal winkels met elektronica op  Schiphol en andere vliegvelden, beleefde bij Ajax de grote successen met Louis van Gaal als trainer.

Hij stond in 2014 als enige bestuurder op tegen Sepp Blatter, omdat hij vond dat de voorzitter van de FIFA zich niet meer herkiesbaar mocht stellen. Toen dat toch gebeurde, stelde hij zichzelf kandidaat. Uiteindelijk trok hij zich terug. Later greep hij ook mis bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA. 

Willem Vissers (1964) volgt het voetbal beroepsmatig sinds 1988, eerst als verslaggever van het ANP, sinds 1997 voor de Volkskrant. Hij was aanwezig bij onder meer zeven WK’s en vijf EK’s. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de biografie over scout Piet de Visser, een boek over zijn meervoudig beperkte zoon Samuel, alsmede verslagen over de laatste kampioenschappen van Feyenoord (met  Bart Vlietstra) en Ajax.