Nieuws

Paardensportfotografen op een tweesprong voor Tokio

Enkele paardensportfotografen hebben de perschef van het IOC in een e-mail opheldering gevraagd over de werkomstandigheden tijdens de Spelen in Tokio. Arnd Bronkorst, Leanjo de Koster, de Belg Dirk Caremans en Jacob Melissen verzoeken perschef Lucia Montanarella om rekening te houden met de hippische fotografen die de sport al sinds jaar en dag volgen.

Jacob Melissen

Nu het aantal fotoposities in de diverse venues met circa 50 procent wordt teruggebracht, vrezen zij het kind van de rekening te worden. De specifieke paardensportfotografen zijn bang dat grote, internationale persbureaus bij het verdelen van de schaarse plaatsen voorrang zullen genieten en de vaste volgers van de paardensport alleen worden toegelaten indien plaats beschikbaar. Juist de paardensport wordt gekenmerkt door een vaste clan van specialistische fotografen.

,,Met het risico dat we niet kunnen werken is het voor ons minder aantrekkelijk om naar Tokio te reizen”, aldus Melissen en zijn collega’s.

Zij pleiten ervoor voorrang te verlenen aan de grote bureaus en internationale media en vervolgens de specialistische media een plaats te geven. Algemene media die een evenement willen verslaan of eenmalig een medaille-evenement willen verslaan, zouden volgens hen achteraan in de rij moeten komen te staan.

Het aanvankelijke antwoord van Montanarella stelde Melissen c.s. niet gerust. Vandaar dat hij voorstelde om de fotografen nu alvast op te delen in een A- en een B-groep, waarbij de A-leden in elk geval verzekerd zouden moeten zijn van een plaats in het Hippisch Stadion in Tokio. De fotografen in de B-groep zouden moeten afwachten of er plaatsen beschikbaar komen.

,,Ik denk dat 90 procent van de fotografen in de B-groep zullen afhaken en dan is het probleem opgelost”, aldus Melissen. ,,En als ik in de B-groep terechtkom, dan zou ik dat betreuren, maar dat zou de afweging voor mij en mijn collega’s om wel of niet naar Tokio te gaan veel makkelijker maken.”

Montanarella belooft in haar antwoord die optie te zullen bespreken met de FEI, de overkoepelende organisatie van hippische sportbonden.

,,Het doel is, zoals altijd, om de best mogelijke persfaciliteiten te bieden, maar dit zijn buitengewoon uitdagende tijden”, zegt de IOC-perschef onder meer in haar antwoord aan Melissen, die elkaar overigens al jarenlang kennen. ,,We hebben natuurlijk nog niet alle antwoorden, maar we willen alle mogelijke oplossingen evalueren, dus het is erg handig om over jou suggestie na te denken. Het kan zijn dat veel media overwegen om niet naar Tokio te gaan. Het zou zeker jammer zijn na zo'n lange en ononderbroken persoonlijke betrokkenheid bij de Spelen, sinds Barcelona 1992, als je besluit om niet naar Tokio te reizen. Maar zoals ik al zei in mijn vorige e-mail, deze Spelen zullen verre van gemakkelijk zijn voor de media in alle sporten.”