Nieuws

Overlijden Heinze Bakker roept warme herinneringen op

Het overlijden van voormalig tv-verslaggever Heinze Bakker heeft warme reacties opgeroepen op de Facebook-pagina Mixed Zone. In de herinneringen vielen termen als ‘aimabel, fijn mens, bevlogen en mild’. Heinze Bakker overleed op 16 april op 79-jarige leeftijd. In 2015 werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld, twee jaar later bleek dat hij darmkanker had.

Heinze Bakker in 2010 (Foto: ANP/thuClemens Rikken / Hollandse Hoogte)

Heinze Bakker, geboren op 2 maart 1942 in Heerenveen, werkte van 1981 tot 2002 bij de sportafdeling van de NOS.  Hij deed verslag van onder meer schaatsen, tennis en wielrennen. Bakker was aanwezig bij elf Olympische spelen, acht Tours de France, twee Elfstedentochten. ruim 60 internationale schaatstoernooien  en meer dan 25 grandslam-tennistoernooien.  

,,Heinze was oprecht”, zei Mart Smeets op NPO Radio 1. ,,Hij stond in een vergadering op tegen de leiding van de NOS toen ik op non-actief was gesteld nadat ik in een interview kritiek had geleverd op de NOS.  Hij vroeg daar de leiding van de NOS: ‘Kunt u mij zeggen wat er niet waar is van wat Mart heeft gezegd?’ Kees Boerhout, die toen de chef was van Studio Sport, liep rood aangelopen de zaal uit.”

Heinze Bakker (derde van links) als lid van de NOS-equipe in de Tour de France van 1981. Vanaf links: Klaas Samplonius, Evert ten Napel, Heinze Bakker, Theo Koomen, Koos Postema en Fred Racké. (Foto: Ton Schutz/ANP).

De journalistieke loopbaan van Heinze Bakker begon met het afbreken van een studie economie in Groningen om bij de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost) in Groningen in dienst te treden. Aanvankelijk was hij algemeen verslaggever en deed hij in het weekeinde sporten als kaatsen, skûtsjesilen en voetbal erbij. In 1974 volgde de overgang naar de NCRV waar Heinze Bakker chef-sport werd en vijf jaar lang het radiosportprogramma op zaterdagmiddag presenteerde.

In die tijd kreeg hij kritiek te verduren door op zondag voor Langs de Lijn verslag te doen van een wedstrijd van Cambuur. Een kleine dertig NCRV-leden zegden hun lidmaatschap op.  ,,Dat was wat", vertelde Bakker in 2019 tegen de Leeuwarder Courant. ,,Het enige dat ik moest doen was hen een brief schrijven. Toen schreef ik dat ik mijn christelijke plicht had vervuld door in te vallen voor een zieke collega."

In 1981 verruilde Heinze Bakker de NCRV voor de NOS. Hij werd een van de vaste presentatoren van Studio Sport.  De laatste jaren werkte Bakker als eindredacteur bij Studio Sport. Na zijn vervroegd pensioen in 2002 werd hij onder meer voorzitter van het Sectiebestuur Marathon van schaatsbond KNSB en drie jaar later ook lid van het KNSB-bestuur.