Nieuws

Rob Hartog (1948-2021) was een ‘kreng’ voor AZ

Als journalist van het Noordhollands Dagblad werd Rob Hartog ooit de toegang tot een persconferentie van AZ geweigerd. Zijn collega’s toonden zich solidair en stapten gezamenlijk op.

Rob Hartog

De herinnering kwam vorige week naar boven bij het overlijden van Rob Hartog. Hij overleed op donderdag 2 september, binnen twee maanden nadat bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd. Rob Hartog is 72 jaar geworden

Rob (Rokus) Rob Hartog schreef voor het Noordhollands Dagblad, ANP en het AD waar hij op de sportredactie werkte en ook chef van de redactie binnenland was. Hij volgde van nabij de opkomst van AZ in de jaren zeventig. Zijn journalistieke benadering viel slecht bij de clubleiding in Alkmaar. ,,Ik begrijp niet waarom die Hartog zo schrijft. Hij is een actieve journalist, hij weet soms dingen dat ik denk: waar haalt dat kreng dat toch vandaan”, zei toenmalig AZ-voorzitter Arie Ligthart in 1979 in dagblad Trouw.

Rob Hartog (achteraan in midden, in lichte kleding) luistert toe bij een gesprek met journalisten in november 1989 waarbij Romarió (staande rechts) in het stadion van PSV klaagt over sabotage door medespelers. Op de foto verder vanaf links onder anderen John Volkers, Jean Nelissen, Jurriaan van Wessem, Chris van Nijnatten en Romario’s tolk José Terroso.

,,Rob had overal lak aan. Waar deuren gesloten waren, kwam Rob toch binnen. Een geweldige vent, een levensgenieter”, zegt zijn oud-collega Henk Evenblij.

Rob Hartog overleed thuis in zijn woonplaats Lexmond. Bij de herdenking, vooraf aan de crematie in Westerveld, werd zijn lichaam in een rieten korf op een oude legertruck over het strand aan de Noordzee gereden. Rob Hartog laat drie kinderen en vijf kleinkinderen na.