Nieuws

Niet gepubliceerd in Nederland, wél in race voor AIPS-prijs

Voor de jaarlijkse AIPS-verkiezing is een foto van Maurice van Steen op de shortlist opgenomen, die nooit in Nederlandse kranten of tijdschriften is gepubliceerd. De foto, gemaakt voor het ANP, verscheen wel in de Canadese krant Toronto Star onder de titel: ‘By a hair’s breath’. 

De genomineerde foto van Maurice van Steen, een kopduel tussen Lieke Martens en Kelly O’ Hara. (Foto: Maurice van Steen)

Op de foto rijzen bij een kopduel de haren ver uit boven de hoofden van Lieke Martens en haar Amerikaanse tegenstander Kelly O’Hara. De foto werd gemaakt tijdens de vrouwenvoetbal-interland Nederland – Verenigde Staten (0-2) op 27 november 2020 in Breda.

De foto is eerder genomineerd bij de eerste tien voor de verkiezing van de NSP/Zilveren Camera 2020. Voor de AIPS-verkiezing 2021 konden foto’s worden ingezonden, gemaakt tussen 10 november 2020 en 4 november 2021.

Naast de foto van Maurice van Steen zijn nog twee andere Nederlandse inzendingen opgenomen op de short list met 78 foto’s in de categorie actie. Het betreft foto’s van Luka de Kruijff (marathon Rotterdam) en George Deswijzen (de val van Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen). Op de shortlist staat ook de Tsjech Jaroslav Svoboda met een foto gemaakt voor het Nederlandse Orange Pictures.

In de schrijvende journalistiek gaan Roel Wiche (Limburger) en Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) verder in de race om de prijzen. Roel Wiche werd bij de ‘best columns’ genomineerd voor een artikel over atlete Sifan Hassan. In de categorie ‘best colour piece’ werden de onthullingen genomineerd van Marco Knippen over grensoverschrijdend gedrag in de danssport.

In totaal werden voor negen categorieën 1732 inzendingen genoteerd uit 133 landen.  Daarbij gaat het om fotografie (portfolio), schrijven (beste reportage/feature en beste column), video (atletenprofiel, korte speelfilm en documentaire), audio en de prijs voor jonge verslaggevers (schrijven, fotografie en uitzendingen). Een internationale jury bepaalt de uitslag die in mei bekend wordt gemaakt.