Nieuws

De ‘kopstoot-foto’ van Peter Schols kwam in 1200 kranten

Na 45 jaar fotografie heeft Peter Schols de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Schols neemt afscheid na de laatste 26 jaar in vaste dienst te hebben gewerkt bij dagblad De Limburger. Voordien werkte hij als freelancer. Schols was een van de laatste Nederlandse fotografen in vaste dienst van een krant.

Peter Schols voor een reportage in de Koepelgevangenis in Breda

Het werkterrein van Peter Schols beperkte zich niet tot Limburg.  Voor onder meer VNU en GPD volgde hij diverse grote voetbaltoernooien (EK en WK), Tour de Frances en Olympische Zomer- en Winterspelen. Als freelancer werkte hij ook voor Voetbal International en sport International.

Bijzonder was zijn serie van negen foto’s rond de spraakmakende kopstoot van Zinédine Zidane in de WK-finale tussen Italië en Frankrijk in 2006. Tot zijn eigen verrassing bleek Schols de enige fotograaf die de kopstoot in beeld had. ,,Ik heb wel geluk gehad daarmee. Veel fotografen waren zich al aan het voorbereiden op de strafschoppenserie. De volgende ochtend hingen Reuters en Getty meteen aan de telefoon bij de GPD om de rechten te kopen. Reuters heeft de foto gekocht, ik heb geen flauw benul voor hoeveel. De volgende stond hij in 1200 kranten afgedrukt, een van de hoogste scores die Reuters ooit heeft bereikt”, aldus Schols.

De kopstoot van Zinédine Zidane tegen de Italiaan Marco Materazzi. (Foto;s: Peter Schols)

Opmerkelijk was dat de serie foto’s in de strijd om de Zilveren Camera ‘slechts’ de derde plaats kreeg toebedeeld. Schols werd daarna wel winnaar van World Press Photo. ,,Het is niet mijn beste foto die ik ooit heb gemaakt, ik heb er wel veel bekendheid doorgekregen. Maar foto’s als een portret van Ruud Gullit en van het bomincident in de Kuip waarmee ik wél de Zilveren Camera heb gewonnen, vind ik betere foto’s.”

Het bomincident bij Nederland – Cyprus in 1987 (Foto: Peter Schols)

Portret van Ruud Gullit