Nieuws

’Nooit meer Qatar’, aanklacht tegen WK 2022

Maandag 30 mei wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam het boek ‘Nooit meer Qatar’ gepresenteerd. Het boek is volgens de makers een product van een Nederlands-Belgische samenwerking en verschijnt in dezelfde week dat België en Nederland tegen elkaar spelen in de UEFA Nations League.

Het boek ‘Nooit meer Qatar. Als ik de baas zou zijn van de FIFA’ is een aanklacht tegen het WK Voetbal 2022, met een voorwoord van Freek de Jonge.

De makers signaleren steeds meer protesten tegen het WK Voetbal in Qatar. Zo overhandigde Freek de Jonge bijvoorbeeld eind maart ruim 20.000 handtekeningen aan de KNVB met de oproep om dit evenement alsnog te verplaatsen. Human Rights Watch en Amnesty International eisten vorige week dat de FIFA minstens 440 miljoen dollar reserveert voor een compensatieprogramma voor de honderdduizenden arbeidsmigranten in Qatar.

Aan het boek werkten de auteurs François Colin, Hein Meurs, Teun Meurs, Jurryt van de Vooren, evenals Minky Worden en Jan Kooy namens Human Rights Watch  mee. Er is aandacht “voor de besluitvorming van de FIFA inzake Qatar, de actuele stand van zaken bij de mensenrechten in dat land en de lange historische traditie van protest en verzet bij het WK voetbal.

‘Nooit meer Qatar’ kost 15 euro en is te bestellen via Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen.