SCHOT VOOR DE BOEG

Leve het schakelkanaal

De verspreiding van alle sportuitzendrechten over steeds meer tv-omroepen/streamingdiensten maakt het er voor de kijker niet overzichtelijker op.

Tijdens een bomvolle sportmiddag of -avond zappen we ons daarom tegenwoordig een ongeluk. Van Viaplay via Ziggo naar ESPN en dan binnen die aanbieders nog langs hun verschillende kanalen.

Daan Smink

En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik schakel altijd net op de verkeerde momenten. Dat je drie doelpuntrijke voetbalwedstrijden en een spectaculaire Formule 1-race tegelijk probeert te volgen, maar je geen doelpunt of mooie inhaalactie echt live ziet. Heb je net gezapt omdat er bij pakweg FC Groningen - PSV geen doelpunt in de lucht hing, zie je op Twitter dat er daar toch gescoord is. Bloedirritant is dat. Want je kunt wel gauw terugzappen, maar een doelpunt in de herhaling terugzien, dat kijkt toch een stuk minder lekker dan live verrast worden. Alsof iemand iets grappigs navertelt waar jij niet bij was, maar ‘waar je écht bij had moeten zijn’. Je moet er evengoed wel een beetje om lachen, maar denkt vooral: shit, daar had ik bij moeten zijn.

Godzijdank is het de tijd van de ontknopingen, met in de diverse voetbalcompetities volledige speelronden op hetzelfde tijdstip. En de liefhebber weet dan hoe laat het is: het fenomeen ‘schakelkanaal’ wordt van stal gehaald.

Alsof het zo moest zijn ontwikkelde de laatste speeldag in de Premier League zich zondag tot het ultieme schakelkanaalprogramma. Híérvoor was het begrip schakelkanaal bedacht. Wát een spanning, wát een doelpunten, wát een weelde.

Voor wie het gemist heeft: terugkijken heeft dus geen zin, want dit had je live moeten volgen op het schakelkanaal van Ziggo. Op voorhand dacht je: natuurlijk gaat Manchester City ‘gewoon’ thuis van Aston Villa winnen en dus kampioen worden. Enfin, het liep anders en toch ook weer niet. City flikte het, maar wel door van een 2-0 achterstand terug te komen, terwijl titelconcurrent Liverpool na lang worstelen met Wolverhampton Wanderers eveneens won en dus tot het laatste fluitsignaal mocht hopen. Schitterende beelden van emotie, frustratie en dolle vreugde. En we misten niks, want: schakelkanaal. En passant pakten we ook nog de hoogtepunten van de al even emotievolle degradatieduels mee.

Het enige minpunt: het was zo snel voorbij. Van mij had deze topshow nog dagen mogen duren. En helaas worden bijna alle wedstrijden in het nieuwe voetbalseizoen om commerciële redenen weer zoals gebruikelijk op verschillende tijdstippen uitgezonden. 

Dat wordt dus weer een jaar wachten op een spectaculair schakelkanaal, verzuchtte ik vanmorgen hier op de redactie. Hoho, corrigeerde collega Rypke Bakker me. Op vrijdagavond heb je vrijwel het gehele seizoen een schakelkanaal voor de Keuken Kampioen Divisie op ESPN. 

Die reddingsboei was me inderdaad even ontschoten. En oké, Almere City is net geen Manchester City, maar toch: het fenomeen schakelkanaal maakt alles leuker. Elke vrijdagavond straks weer lekker schakelen dus.

DAAN SMINK
BESTUURSLID NSP