Nieuws

Het valt niet altijd mee

Op 11 en 14 juni jl. speelde het Nederlands elftal twee Nations Leaguewedstrijden in Stadion Feijenoord. Fotograaf Peter Dejong, staf-fotograaf bij Associated Press, was bij beide interlands werkzaam.

“De mensen in de Kuip zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Onze werkomstandigheden zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Het is fijn dat er bij bepaalde wedstrijden vuurwerknetten worden opgehangen. De fotografenwerkruimte bij wedstrijden van Oranje is een prima plek om te werken.” Dat het werk van een professioneel fotograaf niet altijd over rozen gaat, heeft Peter bij deze twee interlands aan den lijve ondervonden.

Teamfoto
“Na alle beperkingen is het fijn dat we weer veel van onze bewegingsvrijheid terug hebben. Maar met veel werkende mensen in het stadion gaat er ook nog wel eens iets mis. Zie deze foto bijvoorbeeld.

Foto: Peter Dejong

Het maken van de teamfoto voorafgaand aan de wedstrijd is een snelle klus. De spelers poseren kort voor onze lens. Het is dan ontzettend zuur als er een onwetende medewerker op het moment suprême langsloopt. Je hebt het moment gemist en er is geen kans op herhaling.”

Iets soortgelijks gebeurde er trouwens ook bij Nederland – Wales, zegt Peter. De teamfotograaf van Wales werkte zijn eerste interland af. Op het moment dat de teamfoto gemaakt kon worden, ging hij voor de andere fotografen staan. Na een hoop gevloek en geschreeuw dook de fotograaf naar een lage grondpositie. Ook hier werd het maken van de teamfoto bemoeilijkt.

Sproeiers
Voor aanvang van Nederland – Polen had Peter al een nat pak. De sproei-installatie was niet goed afgesteld. Richting de boarding, daar waar fotografen en cameramensen werkzaam zijn. De apparatuur van onder anderen Peter, maar ook van John Thys (AFP) en een cameraman werd drijfnat. “Ik was net even weg van mijn werkplek en sprintte terug om mijn apparatuur te redden. Te laat. Alle apparatuur en mijn jas waren doorweekt. De schade lijkt gelukkig mee te vallen. De ergernis is met name dat een terreinknecht het schouwspel zonder blikken of blozen aanschouwde en duidelijk genoot van het waterballet. Het is ongelooflijk zuur dat mensen die daar ook een functie hebben, geen benul hebben dat er voor duizenden euro’s aan apparatuur ligt. Daar komt bij dat schade in een aantal gevallen onherstelbaar is.”

Ook de cameraman was ontdaan en geïrriteerd. Hij heeft het gehele voorval met zijn camera vastgelegd. Inmiddels is er melding gemaakt van dit incident bij de verantwoordelijken.

WI-FI
Een goed werkend internet laat ook nog vaak te wensen over. Veel fotografen leunen niet meer op het onzekere internet in Stadion Feijenoord. Tot de vaste apparatuur van fotografen behoort daarom ook kabels en haspels die men meesjouwt naar de werkplek. Veel fotografen maken  hotspots of gebruiken het eigen 5G-netwerk om mee te werken. De fotografen die bij Nederland-Wales wel foto’s probeerden te versturen via het netwerk van het stadion, hadden pech. Het uploaden naar de ftp-server bleek onmogelijk.

De NSP heeft contact gehad met de technische mensen van Stadion Feijenoord. Het probleem is bekend en zal worden opgelost. Als het goed is, behoren ook deze problemen straks tot het verleden.

 

Marianne Verzijl