Nieuws

Nader onderzoek naar veiligheid fotografen langs de lijn in stadions

Komende vrijdag beginnen de KNVB, ESPN en NSP gezamenlijk een onderzoek naar de veiligheidssituatie van fotografen, cameralieden en journalisten langs de lijn in voetbalstadions. De eerste zogenoemde audit zal worden uitgevoerd in Erve Asito, het stadion van Heracles in Almelo. Daarna volgen in de eerste helft van het seizoen meer bezoeken en inspecties van stadions.

Een bekertje met bier is onderweg naar Ajax-speler Brian Brobbey (rechts), die zijn doelpunt viert in het duel met AZ. (Foto: Olaf Kraak/ANP)

Onder leiding van een Auditor Veiligheid van de KNVB zullen we onder meer kijken naar de werkplekken, de veiligheid en de bescherming tegen vuurwerk, bierdouches en ander ongerief dat in toenemende mate vanuit het publiek naar de werkenden langs het veld wordt geworpen, inclusief dus de sportfotografen en cameralieden. Ook de looproutes in en buiten het stadion worden bekeken.

Het instellen van dit veiligheidsonderzoek is het gevolg van de klachten die onder meer ESPN en NSP bij de KNVB en bij clubs hebben neergelegd naar aanleiding van een reeks incidenten vorig seizoen. Daarbij werden niet alleen fotografen, maar ook cameralieden, ballenjongens, stewards en zelfs spelers doelwit van uitwassen.

De KNVB heeft die klachten en signalen ernstig genomen, mede doordat het fenomeen ‘bierdouches’ letterlijk de spuigaten begint uit te lopen en ook de clubs en de voetbalbond ernstig verontrust raakten door deze trend. In goed onderling overleg met NSP en ESPN heeft de veiligheidsauditor van de KNVB nu een inspectieplan opgesteld, waarin alle veiligheidsaspecten van parkeerplaatsen tot en met het werk op de veldpositie aan bod komen. Die inspecties worden gedaan door  de KNVB-veiligheidsauditor, vertegenwoordigers van ESPN en door foto-ambassadeur Louis van de Vuurst en Gerard den Elt namens de NSP.

We zullen de resultaten en eventuele voorstellen en aanbevelingen te zijner tijd uiteraard met alle betrokkenen delen. Schroom in de tussentijd niet om eventuele incidenten te (blijven) melden.