Nieuws

Pien Meulensteen mist vrouwelijke collega’s op Nederlandse tv

Het is nog altijd wachten op de eerste vrouw die op de Nederlandstalige tv-zenders commentaar geeft bij een voetbalwedstrijd. Suse van Kleef, verslaggever bij voetbalwedstrijden in NOS Langs de Lijn, heeft die mogelijkheid afgewezen. Zij wil liever programma’s presenteren, aldus Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS.

Pien Meulensteen op Twitter

De uitleg van Arno Vermeulen staat vermeld in de Volkskrant bij een interview met Pien Meulensteen, een Nederlandse vrouw van 25 jaar die door de BBC wordt ingezet bij Match of the Day met voetbal uit de Premier League. Pien Meulensteen werd geboren in Nederland en groeide op in Engeland waar haar vader René Meulensteen jarenlang werkzaam was in de technische staf van Manchester United.

Pien Meulensteen werkte als 15-jarige al mee aan programma’s op MUTV, het tv-kanaal van Manchester United. Een studie audiovisuele journalistiek combineerde ze vanaf haar 19de met een baan bij BBC Radio Manchester. Zij werkte vervolgens ook voor Sky Sports en het Amerikaanse CBS. Na de keuze van Erik ten Hag voor Manchester United was Meulensteen de eerste journalist in Engeland die de Nederlandse coach kon interviewen, in dit geval voor MUTV. 

Dat er in haar geboorteland nog steeds geen vrouw te horen is als commentator bij een voetbalwedstrijd op tv, roept bij haar vragen op. In de Volkskrant zegt ze: ,,Ik weet niet hoeveel vrouwen dat ambiëren in Nederland. Er zal toch wel een goede tussen zitten, zou je denken. Nou, geef die de kans en dan worden de ogen van jonge meiden geopend, dan zien ze dat deze coole baan ook voor hen is weggelegd.”