Nieuws

Levensverhaal Van Basten in tv-serie op Videoland

Op basis van zijn autobiografie Basta wordt het levensverhaal van oud-voetballer Marco van Basten verwerkt in een tv-serie. Producent Hollands Licht heeft de rechten gekocht. Producent Dan Blazer belooft ‘een serie met internationale allure’, bedoeld voor onder meer streamingsdienst Videoland. De bedoeling is dat Basta in 2025 te zien is.

Acteur Barry Atsma is aan het project verbonden als ‘creative consultant’. ,,Marco is voor mij een onbetwiste held”, aldus Atsma. ,,Maar ik heb hem ook leren kennen als een fascinerend karakter vol tegenstrijdigheden. Extreem ambitieus, geniaal en veeleisend, maar tegelijkertijd kwetsbaar, zoekend en ontroerend oprecht. Zijn grilligheid is een geweldige bron voor een meeslepende serie.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de opnames van start gaan. In Basta, geschreven door NOS-verslaggever Edwin Schoon, vertelt Van Basten (57) over zijn jeugd, de relatie met zijn ouders en de hoogtepunten uit zijn carrière inclusief zijn periode in Italië en het EK ‘88. Ook komen dieptepunten aan bod, zoals de problemen met zijn enkel, financiële tegenslagen en de druk waaraan hij als trainer bezweek.

Het boek verscheen in november 2019 en haalde in december 2019 plek 1 in de Nederlandse bestsellerlijst. Basta werd uitgegeven in onder meer Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. In Nederland zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.