Nieuws

AIJC in de bres voor geweerde journalist op WK wielrennen

AIJC-voorzitter Raymond Kerckhoffs is namens de International Association of Cycling Journalists in de bres gesprongen voor de Australische collega Iain Treloar, aan wie een accreditatie voor de WK wielrennen in het Australische Wollongong werd geweigerd.

De NSP heeft de kwestie mede op verzoek van Kerckhoffs inmiddels ook aangekaart bij de AIPS, die volgende week (3-6 oktober) in Rome zijn congres houdt.

Iain Treloar

Treloar, onderzoeksjournalist bij CyclingTips, kreeg voor de WK in Wollongong geen accreditatie omdat zijn medium volgens de internationale wielerbond al ‘de maximale hoeveelheid van drie journalisten’ had afgevaardigd.

Kerckhoffs daarover: ,,Ze geven aan dat er een regel is dat er per medium maar drie journalisten worden toegelaten, maar hier zijn ze totaal niet consequent in.”

Tal van media, waaronder The Guardian, VeloNews en SBS Australia, hebben zich kritisch uitgelaten over de weigering. Volgens het laatste  medium was er zelfs een nieuwsorganisatie die negen vertegenwoordigers met accreditaties om hun nek had rondlopen en was de perszaal slechts voor zo’n 10 procent gevuld. Er was kortom ruimte zat.

,,Iain Treloar heeft in het verleden diverse kritische verhalen over de UCI geschreven en dit lijkt vooral de reden waarom de UCI hem weert”, aldus Kerckhoffs, onder meer betrokken bij wielerflits.nl en Ride Magazine.  ,,Met de AIJC heb ik de UCI twee keer met klem verzocht om Treloar alsnog een accreditatie te geven, maar de UCI weigert dit.”

Treloar schreef onder meer verhalen over de relaties tussen de UCI en een Russische miljardair na de sancties ingesteld tegen Rusland na de invasie in Oekraïne, alsmede over het verlenen van een hoge UCI-onderscheiding aan de omstreden dictator en president van Turkmenistan. In juni 2022 won Treloar de prijs die jaarlijks door de Verenigde Naties wordt toegekend op Wereldfietsdag.  

Samen met de AIJC heeft de NSP de kwestie neergelegd bij de internationale sportjournalistenfederatie AIPS. Wordt vervolgd!

Zie ook:

https://www.sbs.com.au/sport/article/uci-hide-behind-disingenuous-excuses-over-reporter-exclusion/p9zti5iic

https://www.theguardian.com/sport/2022/sep/24/cycling-journalist-believes-governing-body-blocked-him-from-world-championships-for-critical-reporting

https://www.velonews.com/news/road/lappartient-and-uci-face-backlash-after-blocking-press-accreditation-for-a-journalist-they-cant-trust/