Nieuws

BLOEDVERWANTEN/ EVENEMENT

Thijs Slegers werft duizenden donors in ESPN-programma Bloedverwanten

Mede dankzij een drie uur durende tv-uitzending via ESPN heeft de ongeneeslijk zieke Thijs Slegers er duizenden bloedverwanten bijgekregen. De actie voor PSV’s perschef en oud-journalist Slegers leverde ruim 7.000 nieuwe stamceldonoren op en bij de bloedbank Sanquin hebben zich inmiddels bijna 3.000 nieuwe bloeddonoren gemeld. 

door Gerard den Elt 

,,Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel”, luidde de simpele oproep van Thijs Slegers in zijn verklaring van anderhalve week geleden. Daarin kondigde hij aan niet meer te kunnen herstellen van de gevolgen van acute leukemie. Wat daarna volgde aan reacties vanuit de voetbalwereld en ver daarbuiten, had 46-jarige Brabander in zijn stoutste dromen niet voor mogelijk gehouden.   

Hartverwarmende woorden van Zlatan Ibrahimovic voor Thijs Slegers

,,Ik dacht, ik koppel er maar een boodschap aan. Het is een beetje uit de klauwen gelopen. Je komt in een rollercoaster terecht en het is ontploft, maar op een goede manier", zei Slegers bij de opening van het ESPN-programma Bloedverwanten op een vraag van presentatrice Hélène Hendriks, die gedurende drie uur behendig laveerde tussen luchtige onderwerpen en zaken van leven en dood. 

Slegers vertelde onder meer dat hij de eerste symptomen van leukemie bemerkte toen hij als fanatieke hardloper niet meer aan de tijden kwam die hij gewend was op zijn vaste hardlooprondje. Zijn behandelende medici kwamen in de uitzending praten over de ziekte leukemie en de grote behoefte aan bloed- en stamceldonoren. Slegers heeft volgens de artsen ‘botte pech’ gehad dat hij werd getroffen door een afstotingsziekte na een stamceltransplantatie. 

Geconfronteerd met de mededeling dat hij niet meer te genezen is, dacht hij samen met zijn vriend en cabaretier Rob Scheepers aanvankelijk aan een podcast over de ziekte en de gevolgen. Maar al snel werden de doelen bijgesteld door de vele reacties op zijn verklaring en het plan van ESPN voor een live wervingsshow. In stadions werd voor hem als steunbetuiging geapplaudisseerd. Het streven om 1913 bloeddonoren (het oprichtingsjaar van PSV) en 3012 stamceldonoren (30 december, zijn geboortedatum) te werven, is inmiddels overtroffen. 

Slegers bekende het raar te vinden onderwerp van gesprek te zijn. ,,Er is zo veel aandacht, je hebt soms het idee dat je over andere mensen zit te praten, zo zeer dat ik wel een paar keer per dag denk: ‘Shit, het gaat echt wel over mij en over mijn familie’. Dat is lastig om mee om te gaan.” 

Tijdens de uitzending kwamen tal van bekenden van Slegers aan het woord, onder wie Denzel Dumfries, Luc Nilis (over wie Slegers een boek schreef), PSV-supporter Frank Lammers en Ruud van Nistelrooij.   

Journalisten aan tafel bij presentatrice Hélène Hendriks en Thijs Slegers (tweede van links) in het ESPN-programma Bloedverwanten. Verder vanaf links: Sjoerd Mossou, Martijn Krabbendam en Valentijn Driessen.

Onder hen ook Zlatan Ibrahimovic. ,,Hij is de enige vriend die ik had in Nederland", vertelde Ibrahimovic. Hij schetste hoe hij als jonge voetballer zich verloren waande ,,en eigenlijk niemand had in Nederland”. 

In die tijd leerde hij als nieuwe speler van Ajax Thijs Slegers kennen.  ,,In die tijd waren journalisten niet mijn vrienden, maar het tegenovergestelde. Het waren mijn vijanden. Hij benaderde me en toen kwamen we samen voor een lunch of een diner. Vanaf dat moment werden we erg goede vrienden. We speelden tennis, spraken af en hij hielp me veel. Hij gaf me alle steun die ik nodig had." 

Volgens de Zweed waardeert hij  ,,alles wat ik heb meegemaakt met Thijs. Hij leerde de persoon Zlatan kennen en ik leerde de persoon Thijs kennen. Het ging niet om het voetbal of om de journalistiek of iets in die richting. Het ging allemaal om vriendschap. Hij benaderde een zoekende, kleine jongen van wie hij hoopte dat het goed kwam, denk ik. Hij wilde gewoon helpen. Hij liet zien wie hij was. Ik kan ook zeggen dat ik hier ben gekomen door Thijs. Thijs, het enige dat ik wil zeggen is dat ik van je houd." 

Tijdens de wervingsavond bekende Slegers tegenover Hélène Hendriks dat dit geen ‘afscheidstournee’ is. ,,Nee, zeker niet. Ik hoop dat ik nog een mooie poos krijg met mijn familie, dat is het allerbelangrijkste. Ik voel me ondanks wat lichamelijke mankementen best wel okay. Ik heb redelijk wat energie als ik het goed manage, op tijd mijn rust neem, we komen de dagen prima door. Ik wil ook graag nog wat werk doen. Dat zal veel vanuit huis zijn door fysieke beperkingen. Maar mentaal ben ik okay en best wel scherp. Morgen om negen uur heb ik de volgende vergadering ingepland.”  

www.matchis.nl 

www.philips.nl/bloedverwanten