SKOEP VAN HET JAAR

Prijs voor onthulling met impact

De ‘scoop het jaar’ is een prijs voor de onthulling van opmerkelijke, nog niet bekende feiten in de sport. De prijs werd voor het eerst toegekend voor bijzondere verhalen in het jaar 2018.

De ‘scoop’ van het jaar 2020 werd toegekend aan auteur Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) voor reportages waarin Gerrit Beltman als eerste turncoach bekende dat hij zich schuldig had gemaakt aan ‘geestelijk’ misbruik van turnsters. Daardoor kregen de al eerder onthulde misstanden bevestiging en een bredere impact waarop ook de politiek en de sportorganisaties in actie kwamen. 

Uit het juryrapport: ‘Stuk voor stuk zijn het uitstekend geschreven artikelen waaraan gedegen onderzoek vooraf is gegaan, die iets los hebben gemaakt in de sportwereld en maatschappij én die werden opgepikt door toonaangevende internationale media.’

Marco Knippen met de onderscheiding voor de Scoop 2020 (Foto: Stephan Telllier)

De jury verkoos het werk van Knippen boven reportages over hersenschade in de sport (Enzo van Steenbergen en Bram Endedijk, NRC), de voetbalnerds van website Transfermarkt (Pepijn Keppel en Tom Claesens, Follow the Money), turnen als ‘gelegaliseerde kindermishandeling’ (Michiel de Hoog, De Correspondent) en Turnvendetta (Frits Barend en Jasper Boks, Helden).

Lees hier het juryrapport

Winnaars Scoop van het jaar