SKOEP VAN HET JAAR

Prijs voor ‘Het verdwenen kistje’

Jurylid Frits Barend (links) met de makers van de bekroonde ‘scoop’ vanaf links: Willem Feenstra, Mark Misérus en Dirk-Jan Roeleven.
Foto: Ronald Speijer
 

De ‘scoop het jaar’ is een prijs voor de onthulling van opmerkelijke, nog niet bekende feiten in de sport.

De ‘scoop’ van het jaar 2018 werd toegekend aan een co-productie van De Volkskrant en Andere Tijden Sport (NOS): Het mysterie van het verdwenen kistje urinestalen.

De bekroonde productie kwam tot stand door samenwerking van de journalisten Maud Effting, Mark Misérus en Willem Feenstra (allen De Volkskrant en Kees Jongkind (Andere Tijden Sport).

Het ontrafelen van de verdwijning van het gestolen kistje urinestalen sprong bij de juryleden Frits Barend (HELDEN Magazine), Fardau Wagenaar (TC Tubantia) en Yoeri van den Busken (hoofdredacteur Four Four Two) het meest in het oog.

Zo schrijft de jury: ‘Meteen ook zien we hoe zo’n onthulling schuurt. Het nieuws is hard: dopingflesjes waren verdwenen, maar de conclusies en vragen naar het waarom bleven iets te veel hangen in veronderstellingen. Veel kijkend naar korte misdaadseries concluderen we: er was een dader, de dokter. Er was een plaats delict, het ziekenhuis, waar het misdrijf is gepleegd. Er was een ‘wapen’ de gestolen flesjes. En er waren twee sporters, die zich tegen schimmen moesten verdedigen. Daardoor was er een soort open einde. Dankzij de feiten en de kritiek kiezen we het stelen van de dopingflesje tot scoop van het jaar.’

Lees hier het juryrapport