SPORTJOURNALIST VAN HET JAAR

Henk Hoijtink sportjournalist 2017

Foto: Ronald Speijer

Henk Hoijtink, chef sport van dagblad Trouw met voetbal als specialisme, is door de Nederlandse Sport Pers (NSP) gekozen tot Sportjournalist van het Jaar (2017). De prijs werd op 22 januari 2018 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op de Coolste Baan (Olympisch Stadion) aan hem uitgereikt. De jury honoreerde met Hoijtink zijn geheel eigen benadering van het nationale en internationale topvoetbal.

,,Al jarenlang registreert hij pols, hartslag en bloeddruk van het Nederlandse voetbal. Henk Hoijtink is een kompas waar de Nederlandse voetbalwereld op zou kunnen, zou moeten varen. Hij wijst de Nederlandse betweters, mannen met de Cruijff-visie en van de Hollandse school, op hun feilen en hun verblinding”, oordeelde de jury. De NSP-jaarprijs is de opvolger van de Hard Gras Prijs, waarmee het literaire voetbalmagazine Hard Gras vanaf 2005 de beste journalistieke prestatie van het jaar waardeerde. In 2013 eindigde deze serie uitverkiezingen, waarna in 2015 de NSP Pers de fakkel overnam en een eigen prijs in het leven riep.

De jury voor de verkiezing van 2017 bestond uit Guus van Holland, Henk Mees, Chris van Nijnatten, Marco Knippen, Thijs Zonneveld (winnaar 2016) en John Volkers (voorzitter).

Lijst van de Winnaars NSP Sportjournalist van het jaar:

Lees hier het juryrapport.

Thijs Zonneveld sportjournalist 2016

Sinds 2015 heeft de Nederlandse Sport Pers (NSP) zijn eigen competitie voor de beste sportjournalistieke prestatie van het jaar. De winnaar of winnares wordt daartoe uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar.

De eerste prijzen in de sportjournalistiek kwamen sinds 2005 van de hand van het literair voetbaltijdschrift Hard Gras. Het werd de Hard Gras Prijs genoemd, ereprijs voor de beste journalistieke prestatie van het jaar. In 2013 eindigde deze serie uitverkiezingen. In 2012 kwam de Hard Gras Prijs niet voor het voetlicht, in 2014 werd hij ook niet uitgereikt, waarna in 2015 de Nederlandse Sport Pers de fakkel overnam en zijn eigen prijs in het leven riep.

De eerste editie van de nieuwe NSP ereprijs werd gewonnen door Marco Knippen, atletiekspecialist van het Noordhollands Dagblad en de Holland Media Combinatie. Zijn verhalen over doping in Afrika waren toonaangevend in Nederland. Knippen bezocht enkele malen Kenia en werkte samen met de Duitse omroepen ARD en ZDF in dit omvangrijke dossier.

Voor de sportjournalist van 2016 viel de keus op Thijs Zonneveld (AD). De prijs werd op 16 januari 2017 aan uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Ahoy Rotterdam. De honoreerde met Zonneveld vooral zijn veelzijdigheid die tot uitdrukking komt in columns, blogs, interviews, op Twitter en bij de NOS. Meest spraakmakend in 2016 was zijn boek Mijn Gevecht waarin Thomas Dekker zijn ervaringen in het wielrenmilieu schetst. Enkele loftuitingen uit de jury: hij beschrijft de ontheiliging van de topsport, Thijs Zonneveld toont persoonlijke moed, de meester van de korte zin, hij volgt het kompas van zijn eigen gevoel, hij gehoorzaamt niet meer aan oude adagia uit de sportjournalistiek zoals het kleedkamergeheim is voor eeuwig, hij plaatst zich buiten de wereld waarvan hij zelf als wielrenner deel uitmaakte, de waarheid moet geschreven, hij doet wat hij belooft, hij is niet bang.

De jury bestond uit Frans Oosterwijk, Guus van Holland, Henk Mees, Chris van Nijnatten, Marco Knippen (winnaar 2015) en John Volkers (voorzitter).