SPORTJOURNALIST VAN HET JAAR

Prijs voor de beste sportjournalistieke prestatie

Sinds 2015 heeft de Nederlandse Sport Pers (NSP) zijn eigen verkiezing voor de beste sportjournalistieke prestatie van het jaar. De winnaar of winnares wordt uitgeroepen tot NSP Sportjournalist van het Jaar.

Tot NSP Sportjournalist van het Jaar 2020 werd Kees Jongkind (NOS) verkozen. Kees Jongkind is verslaggever van onder meer judo. Een belangrijk deel van zijn werkzaamheden gaat op aan de documentaire-reeks Andere Tijden Sport. In 2020 maakte Jongkind indruk met zijn documentaire Code Geel. Daarin volgt hij de Jumbo-Visma-ploeg van binnenuit tijdens de Tour de France van 2020.

In het juryrapport omschrijft de jury Kees Jongkind met: ‘Nieuwsgierig tot in het diepste, beschaafd en betrokken zonder amicaal te worden, deskundig met een open hart.’

Voor de uitreiking van zijn onderscheiding werd Kees Jongkind door de NSP verrast met een ‘overvalwagen’. (Foto: Stephan Tellier)

Eerder ging de eer naar Marco Knippen (Noordhollands Dagblad 2015), Thijs Zonneveld (AD, 2016), Henk Hoijtink (Trouw, 2017), Hélène Hendriks (2018) en Frank Heinen (2019).

Lees hier het juryrapport

Winnaars NSP Sportjournalist van het jaar: