SPORTPERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR

Prijs voor prestatie én presentatie

De NSP verkiest jaarlijks een NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar. Hiermee honoreert de NSP de wijze waarop sporters zich publiekelijk manifesteren, met name ook in de relatie met de media. Deze prijs komt toe aan sportmensen die niet alleen bijzondere prestaties leveren, maar tevens hun persoonlijkheid, hun sport, ervaringen of hun levensdoel goed in de media kunnen verwoorden. Een prijs dus voor prestatie én presentatie.

In het sportjaar 2020 maakte een collectief turnsters en oud-turnsters met hun getuigenissen over misbruik door trainers zoveel indruk dat het bestuur van de NSP besloot hun moed te honoreren. Met de keuze voor de Sportpersoonlijkheden van het jaar brak de NSP met de traditie individuele topsporters te eren.

Stephanie Tijmes (links) en Petra Witjes (rechts) met de oorkonde voor de sportpersoonlijkheden van het jaar 2020. (Foto: Stephan Tellier)

De groep turnsters komt in het rijtje met Arjen Robben (2014), Max Verstappen (2015), Sven Kramer (2016), Annemiek van Vleuten (2017), Robin van Persie (2018) en Estavana Polman, die eerder werden uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

Lees hier het juryrapport

Tot en met 2013 werd de NSP Persprijs uitgereikt aan onder anderen Frank & Ronald de Boer, Ireen Wüst, Leontien van Moorsel, Epke Zonderland en Paul Haarhuis en Jacco Eltingh.