SPORTPERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR

Annemiek van Vleuten Sportpersoonlijkheid 2017

Foto: Ronald Speijer

Wielrenster Annemiek van Vleuten is door de NSP uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar 2017. Als eerste vrouw die deze eer heeft gekregen, is zij in de voetsporen getreden van Arjen Robben, Max Verstappen en Sven Kramer.

Annemiek van Vleuten werd verkozen boven de andere genomineerden, Tom Dumoulin (wielrennen) en Lieke Martens (voetbal). De jury honoreerde met de uitverkiezing van Annemiek van Vleuten haar indrukwekkende comeback na de Olympische Spelen van 2016. ,,Anderhalf jaar geleden lag ze als een geknakt vogeltje in een greppel nadat ze op weg leek naar olympisch goud. Met winst op de Izoard in La Course en de wereldtitel op de tijdrit kwam zij in 2017 ongelooflijk sterk terug. Annemiek van Vleuten is een sportvrouw die altijd klaar staat voor de media, in voor- en tegenspoed. Daarom is zij de NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar 2017”, aldus NSP- en juryvoorzitter Gio Lippens.

De prijs is de opvolger van de NSP Persprijs, die tot en met 2013 werd uitgereikt aan onder anderen Frank & Ronald de Boer, Ireen Wüst, Leontien van Moorsel, Epke Zonderland en het tennisduo Paul Haarhuis/Jacco Eltingh.

Lees hier het juryrapport.

Sven Kramer Sportpersoonlijkheid 2016

Als opvolger van Arjen Robben en Max Verstappen is Sven Kramer door de NSP uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar 2016. ,,Hij heeft zich een kerel in alle omstandigheden getoond. Sven Kramer is niet alleen topschaatser óp de baan. Hij manifesteert zich ook buiten de baan, vooral in het nemen van verantwoordelijkheid”, sprak John Volkers, vice-voorzitter van de NSP bij de uitreiking.

Sven Kramer kon zelf niet aanwezig zijn bij de ceremonie in Ahoy Rotterdam omdat hij op trainingsstage was in het Italiaanse Collalbo. Vandaar waren beelden te zien waarop coach Jack Orie de prijs uitreikte aan Kramer. In een filmpje dat in Collalbo binnenkwam, feliciteerde ook Max Verstappen zijn opvolger als winnaar van de Sportpersoonlijkheidsprijs.

,,Ik voel me heel erg vereerd met deze prijs. Ik ben ook zeer tevreden over de samenwerking met de media, in de meeste gevallen”, reageerde Sven Kramer.

De prijs is de opvolger van de NSP Persprijs, die tot en met 2013 werd uitgereikt aan onder anderen Frank & Ronald de Boer, Ireen Wüst, Leontien van Moorsel, Epke Zonderland en Paul Haarhuis en Jacco Eltingh.