SPORTPERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR

Kroon 2018 voor Robin van Persie

Theo Reitsma overhandigt de NSP-prijs aan Sportpersoonlijkheid Robin van Persie.
(Foto: Ronald Speijer)


De NSP roept jaarlijks een topsporter uit tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Hiermee honoreert de NSP de wijze waarop de sporter zich publiekelijk manifesteert, met name ook in de relatie met de media. De prijs is de opvolger van de NSP Persprijs, die tot en met 2013 werd uitgereikt aan onder anderen Frank & Ronald de Boer, Ireen Wüst, Leontien van Moorsel, Epke Zonderland en het tennisduo Paul Haarhuis/Jacco Eltingh.

Voetballer Robin van Persie is door de NSP uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar 2018. Hij werd verkozen boven de twee andere genomineerden, wielrenner Tom Dumoulin en turner Epke Zonderland. Eerder werden Arjen Robben (2014), Max Verstappen (2015), Sven Kramer (2016) en Annemiek van Vleuten (2017) gekozen tot NSP Sportpersoonlijkheid.

Het NSP-bestuur onder voorzitterschap van Gio Lippens schreef in het juryrapport over 2018 onder meer: ‘In sommige fasen van zijn carrière had hij best een stormachtige relatie met de media, hoewel hij altijd on speaking terms is geweest met onze vakgenoten. Maar we hebben hem zien veranderen. En vooral in de laatste jaren is Robin een ware ambassadeur van Oranje en zijn clubs geweest. Hij heeft ook in dat opzicht Feyenoord bij de hand genomen, zonder zijn mening te verloochenen. In gesprek met journalisten straalt hij rust en klasse uit. Indrukwekkend vonden wij hoe hij zich dit seizoen uitsprak tegen al te polariserende sentimenten en uitspraken ten opzichte van Ajax. Een aartsrivaal van Feyenoord, zeker. Maar dan wel op het veld. Robin sprak met respect over Ajax en Amsterdam. De term '020' komt bij hem niet over de lippen. Omdat hij kinderen het goede voorbeeld wil geven, zei hij. Hoezo zou hij een hekel moeten hebben aan Ajax? Om hem te bedanken voor de samenwerking in de afgelopen twee decennia en in de hoop dat zijn vakbroeders zijn voorbeeld ook op het publicitaire vlak zullen volgen, roepen wij Robin van Persie bij deze uit tot NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar 2018.’

Lees hier het juryrapport.

Winnaars NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar

De prijs is de opvolger van de NSP Persprijs, die tot en met 2013 werd uitgereikt aan onder anderen Frank & Ronald de Boer, Ireen Wüst, Leontien van Moorsel, Epke Zonderland en Paul Haarhuis en Jacco Eltingh.


Annemiek van Vleuten Sportpersoonlijkheid 2017

Wielrenster Annemiek van Vleuten is door de NSP uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar 2017. Als eerste vrouw die deze eer heeft gekregen, is zij in de voetsporen getreden van Arjen Robben, Max Verstappen en Sven Kramer.

Annemiek van Vleuten werd verkozen boven de andere genomineerden, Tom Dumoulin (wielrennen) en Lieke Martens (voetbal). De jury honoreerde met de uitverkiezing van Annemiek van Vleuten haar indrukwekkende comeback na de Olympische Spelen van 2016. ,,Anderhalf jaar geleden lag ze als een geknakt vogeltje in een greppel nadat ze op weg leek naar olympisch goud. Met winst op de Izoard in La Course en de wereldtitel op de tijdrit kwam zij in 2017 ongelooflijk sterk terug. Annemiek van Vleuten is een sportvrouw die altijd klaar staat voor de media, in voor- en tegenspoed. Daarom is zij de NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar 2017”, aldus NSP- en juryvoorzitter Gio Lippens.

Sven Kramer Sportpersoonlijkheid 2016

Als opvolger van Arjen Robben en Max Verstappen is Sven Kramer door de NSP uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar 2016. ,,Hij heeft zich een kerel in alle omstandigheden getoond. Sven Kramer is niet alleen topschaatser óp de baan. Hij manifesteert zich ook buiten de baan, vooral in het nemen van verantwoordelijkheid”, sprak John Volkers, vice-voorzitter van de NSP bij de uitreiking.

Sven Kramer kon zelf niet aanwezig zijn bij de ceremonie in Ahoy Rotterdam omdat hij op trainingsstage was in het Italiaanse Collalbo. Vandaar waren beelden te zien waarop coach Jack Orie de prijs uitreikte aan Kramer. In een filmpje dat in Collalbo binnenkwam, feliciteerde ook Max Verstappen zijn opvolger als winnaar van de Sportpersoonlijkheidsprijs.

,,Ik voel me heel erg vereerd met deze prijs. Ik ben ook zeer tevreden over de samenwerking met de media, in de meeste gevallen”, reageerde Sven Kramer.