TALENT VAN HET JAAR

Pieter Zwart Talent 2017

Foto: Ronald Speijer

De jaarprijs voor het Talent van het Jaar is oor 2017 toegekend aan Pieter Zwart. Bij het weekblad Voetbal International geeft hij een nieuwe dimensie aan de journalistiek, zowel in print als digitaal.

Pieter Zwart maakt uitvoerige statische analyses van voetbalwedstrijden, waarmee hij verrassende inzichten aan het licht brengt. Ook is hij de ‘aanvoerder’ van VI Pro, het betaalde gedeelte van de website wat een verrijking van de andere publicaties moet zijn.

,,Met Pieter Zwart is het VI gelukt een doelgroep te bereiken die bereid is te betalen voor journalistieke content”, loofde juryvoorzitter Diana Kuip de winnaar bij de prijsuitreiking. Pieter Zwart ontwikkelde in 2008 als 15-jarige al zijn eerste voetbaljournalistieke website en kreeg bij de verkiezing voor 2016 al een eervolle vermelding.

De prijs wordt toegekend sinds 2015. Eerdere winnaars waren Michel Abbink (2015) en Fabian van der Poll (2016).

Lees hier het juryrapport.

Fabian van der Poll Talent 2016

Fabian van der Poll (NRC) mag zich het SportNEXT Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2016 noemen. ,,Hij schrijft bijna literair, integer, niet populistisch, steeds vanuit verrassende invalshoeken. Pas 26 jaar en nu al zo goed”, zei Guus van Holland (ex-NRC), die de prijs aan hem uitreikte bij de Nieuwjaarsbijeenkomst op 16 januari in Ahoy Rotterdam.

Fabian van der Poll schrijft bij NRC over voetbal, tennis en rugby. Hij is de opvolger van Michel Abbink, die voor NU.nl werkt en als @Sportzeloot volgers op Twitter anders naar de sportjournalistiek leert kijken.

Michel Abbink was de eerste winnaar van de prijs voor het SportNEXT Sportjournalistiek Talent.