TALENT VAN HET JAAR

Aanmoedigingsprijs

De Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar is een aanmoedigingsprijs voor jongere journalisten en fotografen. De prijs werd voor het eerst toegekend voor 2015.

Tot sportjournalistiek talent van het jaar 2023 werd Merle Heppenhuis uitgeroepen. Merle is sinds zomer 2022 PEC Zwolle-watcher bij De Stentor. Eerder was zij freelancer voor de krant, nadat zij in 2018 haar studie journalistiek aan de Hogeschool Windesheim had afgerond. Toen zij daar haar eindverhaal inleverde over vrouwelijke handbalsters (‘Waren het handbalhelden of hobbyisten?), waren haar beoordelaars onder de indruk. Die kan zo de sportjournalistiek in, dachten ze op Windesheim. En ze kregen gelijk.

Merle Heppenhuis, talent van het jaar 2023 (foto: Ronald Speijer)

Nu zijn we bijna zes jaar verder en heeft Heppenhuis haar handen vol aan PEC Zwolle. Geen makkelijke job. Wie clubwatcher is geweest, kent de grillige dynamiek van deze rol. In tijden van voorspoed staat de deur wijd voor je open, na kritiek ben je al snel de boeman. Heppenhuis werd afgelopen jaar zelfs al geboycot door PEC Zwolle. Van het naderende record van meeste wedstrijden voor PEC van verdediger Bram van Polen bleek niets te kloppen en dat schreef zij op. Want: nieuwswaardig. Iets wat ze bij PEC niet leuk vonden.

De jury vindt haar werk veelbelovend. Spreken we in voetbaltermen, dan zit Heppenhuis scherp op de bal. Zonder moeilijke kwesties te mijden en ontzag voor de mensen waarover zij bericht, voorziet zij de lezers van De Stentor van relevante en interessante verhalen die ertoe doen. In woorden, maar ook via de PEC Zwolle-podcast Vak IJ. Zij bewijst daarmee dat regionale kranten een ideale kweekvijver voor talent zijn én vooral dat het loont om jonge mensen een kans te geven.

 

Winnaars Sportjournalistiek talent van het jaar