TALENT VAN HET JAAR

Jaarprijs 2018 voor Pim Bijl

Pim Bijl

De SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar is een aanmoedigingsprijs voor jongere journalisten en fotografen. De prijs werd voor het eerst toegekend voor 2015.

Pim Bijl (1992) van het AD en de regionale kranten van de Persgroep werd uitgeroepen tot sportjournalistiek talent 2018. Hij is daarmee de opvolger van Michel Abbink (2015, toen NU.nl), Fabian van der Poll (NRC, 2016) en Pieter Zwart (VI, 2017).

De juryleden Theo Dersjant (docent journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg), Martijn Hendriks (plaatsvervangend chef Nieuwsdienst NOS Sport) en Diana Kuip (sportcolumnist & journalist voor HELDEN, VI, AD, JFK, Men’s Health), schrijven in het juryrapport onder meer:

‘Zoals Ronald Koeman ooit voor een Spaans tijdschrift poseerde als de frisgewassen reporter Kuifje, zo zou onze winnaar van het SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2018 zich hebben kunnen laten afbeelden. De jury koos voor een reporter in de klassieke zin van het woord: een veelzijdige verslaggever die - als Kuifje - met wapperende jas in de hand ter plaatse gaat. Interviews, reportages, nieuws, achtergronden, print, video, wielrennen, atletiek, voetbal of darts: onze jonge held is ter plaatse, kladblok in de aanslag. Vooral zijn interviews met schaatsers en wielrenners vindt de jury van hoog niveau. Hij beschrijft prestaties en het leven van topsportende leeftijdgenoten. Hij weet waar hij over praat.’

De jury bekroont met Pim Bijl ook een jonge verslaggever die het experiment niet schuwt: hij vlogde afgelopen zomer dagelijks met Thomas Sijtsma vanuit de Tour de France. Steeds is daar die frisgewassen, jeugdige verslaggever die vooral uitstraalt middenin de snoepwinkel te staan en ‘er zin in te hebben.’

Lees hier het juryrapport.

Winnaars Jaarprijs Sportjournalistiek talent


Pieter Zwart Talent 2017

De jaarprijs voor het Talent van het Jaar is voor 2017 toegekend aan Pieter Zwart. Bij het weekblad Voetbal International geeft hij een nieuwe dimensie aan de journalistiek, zowel in print als digitaal.

Pieter Zwart maakt uitvoerige statische analyses van voetbalwedstrijden, waarmee hij verrassende inzichten aan het licht brengt. Ook is hij de ‘aanvoerder’ van VI Pro, het betaalde gedeelte van de website wat een verrijking van de andere publicaties moet zijn.

,,Met Pieter Zwart is het VI gelukt een doelgroep te bereiken die bereid is te betalen voor journalistieke content”, loofde juryvoorzitter Diana Kuip de winnaar bij de prijsuitreiking. Pieter Zwart ontwikkelde in 2008 als 15-jarige al zijn eerste voetbaljournalistieke website en kreeg bij de verkiezing voor 2016 al een eervolle vermelding.

Fabian van der Poll Talent 2016

Fabian van der Poll (NRC) mag zich het SportNEXT Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2016 noemen. ,,Hij schrijft bijna literair, integer, niet populistisch, steeds vanuit verrassende invalshoeken. Pas 26 jaar en nu al zo goed”, zei Guus van Holland (ex-NRC), die de prijs aan hem uitreikte bij de Nieuwjaarsbijeenkomst op 16 januari in Ahoy Rotterdam.

Fabian van der Poll schrijft bij NRC over voetbal, tennis en rugby. Hij is de opvolger van Michel Abbink, die voor NU.nl werkt en als @Sportzeloot volgers op Twitter anders naar de sportjournalistiek leert kijken.

Michel Abbink was de eerste winnaar van de prijs voor het SportNEXT Sportjournalistiek Talent.