NIEUWSOVERZICHT

Hup Heracles!

Oud-voorzitter van Heracles Jan Smit baarde vorige week opzien door uit te roepen dat hij er geen traan om zou laten als FC Twente degradeert. Dat leidde tot commotie. FC Twente-trainer Gertjan Verbeek deelde na afloop van de derby tussen de clubs, gewonnen door Heracles, zelfs even ‘een sneer uit’ naar zijn goede vriend, zo las ik. Gertjan was vroeger trainer van Heracles.

Heya! De NSP Mediagids is verschenen

De sporthelden van menig jongeling in de jaren zestig en zeventig hebben vrijdag 9 maart de verschijning van de NSP Mediagids 2018 luister bij gezet. Ard Schenk en Kees Verkerk, aanstichters van aanhoudende schaatsgekte in ons land, namen in de catacomben van het Olympisch Stadion – voor de gelegenheid omgedoopt tot Coolste Baan – de nieuwe gids in ontvangst.

AIPS-congres wijkt uit naar Brussel

Het omstreden congres van onze internationale koepelorganisatie AIPS in Turkije is verplaatst naar Brussel. Daar vergaderen de sportjournalisten van 7 tot en 10 mei. Onze Belgische collega’s van Sportspress.be treden op als medeorganisator.

Dopinginterview genomineerd voor Tegel

Het interview ‘Bekentenis van een dopingdokter’, gepubliceerd in de Volkskrant van 9 september 2017, is genomineerd voor De Tegel (categorie Interview). Het interview werd gemaakt door de freelancers Misha Wessel en Thomas Blom. De Tegel is een prijs voor de beste journalistieke producties van het jaar.

Oud-roeier Rentmeester verliest rechtszaak om logo Nike met Michael Jordan

De Nederlandse fotograaf Co Rentmeester (82) heeft een rechtszaak tegen sportfabrikant Nike verloren over vermeende schending van auteursrecht op een foto uit 1984. De foto die Rentmeester maakte van basketballer Michael Jordan heeft volgens de fotograaf als inspiratie gediend om het 'Jumpman'-logo te maken..

Kreet van de Dag!

Dankzij RvC-captain Van der Veer (ex-FC Shell) vangt Jupiler League-spits Hamers (FC ING) voortaan een Eredivisie-salaris. Hamers’ Champions League-deelname is daarmee een feit. De VVCS is woedend Copyright: Joop Niezen

Schaatsmoe? Echt niet!

Eerlijk? De ISU pleegt inflatie op zijn eigen sport, op al die gouden plakken en vele wereldtitels. Althans, dat vond ik een week na die enerverende Winterspelen toen er alweer een WK sprint gepland stond, in China. Schaatsen dus, het kan zelfs een schaatskrant als de Leeuwarder Courant (LC) teveel worden. Wat is zo’n wereldtitel waard als je even eerder hebt moeten pieken?  In Pyeonchang dus, niet in Changchun. Na twee schitterende olympische weken was de LC amper geïnteresseerd in dat WK. We waren blijkbaar niet de enigen.

De reddingsboei is toegeworpen

Dit is een pleidooi voor meer avontuur in de sport. Een oproep om voorspelbaarheid zoveel mogelijk uit te bannen. Schaatsen in de buitenlucht, mag het alsjeblieft een onsje meer zijn? Het is ongetwijfeld ingegeven door nostalgie, dit hunkeren naar oude schaatstijden met Ard en Keessie, met Jan Bols, met Hilbert van der Duim. Maar ik kan er niets aan doen. Ik mocht me afgelopen weekend een avond onderdompelen in de unieke sfeer van het WK allroundschaatsen in Amsterdam, in wat we ooit de grauwe betonbak aan het Olympiaplein noemden. Het heeft me bij de strot gegrepen.

Bert Talens, uitgever Panenka

Het cult-voetbalmagazine Panenka, dat sinds 2013 vier keer per jaar verschijnt, krijgt onder dezelfde naam een editie in Japan. Eerst worden maandelijks de al verschenen uitgaven in een Japanse versie uitgegeven. Vanaf augustus 2019 moeten ze gelijk opgaan, zegt uitgever Bert Talens.

Vincent Jannink en Klaas Jan van der Weij vertellen over sportfotografie

De sportfotografen Klaas Jan van der Weij (Volkskrant) en Vincent Jannink (ANP) zijn op dinsdag 27 maart te gast in Beeld en Geluid in Hilversum om daar te vertellen over het vak en over hun recente ervaringen op de Winterspelen in Pyeongchang.

NSP Mediagids verschijnt deze week

De NSP Mediagids 2018, het handboek met alle contactgegevens van media, journalisten, fotografen en sportbonden, is eind deze week gereed. De gids van ruim 200 bladzijden wordt vrijdag 9 maart om 17.30 uur ten doop gehouden in het perscentrum op de Coolste Baan (ondergebracht in het Olympisch Stadion), voorafgaande aan de WK allround.

Home sweet home!

De Olympische Spelen zijn voorbij. Dat is altijd even slikken. Ze worden tenslotte niet elke week gehouden. Ik herinner mij dat zich toch altijd een bepaalde opwinding van je meester maakte als een evenement tegen het einde liep. Vooral als het een relatief langdurig evenement was. Je mocht weer naar huis.

Ruud Doevendans, uitgever/hoofdredacteur Tardelli

Op de Nederlandse tijdschriftenmarkt verschijnen naast Voetbal International, ELF en het inmiddels al twintig jaar bestaande Hard Gras ook gespecialiseerde voetbalbladen met kleinere oplages. Nieuw in dit schap met Staantribune, Panenka en Santos is Tardelli, genoemd naar Marco Tardelli (1954), wereldkampioen met Italië in 1982. Uitgever/hoofdredacteur van Tardelli is Ruud Doevendans, tevens hoofdredacteur van het trainersvakblad De Voetbaltrainer.

Herdruk boek Cruijffs verboden, promotie-interview wel herhaald

Het overlijden van Mies Bouwman bracht nog een oud interview met Johan Cruijff en zijn vrouw Danny uit 1975 in herinnering. Zaterdagmiddag 3 maart werd het in de volle lengte herhaald, inclusief inkijkjes in het privéleven zoals die tegenwoordig zelfs voor Ivo Niehe onbereikbaar blijven.

Voormalig tv-verslaggever Vanlombeek overleden

Voormalig tv-verslaggever Mark Vanlombeek is zondag 4 maart op 67-jarige leeftijd overleden. Vanlombeek was vooral bekend als verslaggever van wielerwedstrijden voor de Vlaamse tv. Vanaf 1975 tot 1999 werkte hij voor de VRT. Daarna was hij tot 2020 mediawoordvoerder voor de commerciële omroep VTM.

Voetbalspecialist Guardian Brits sportjournalist 2017

Daniel Taylor, ‘chief football writer’ van the Guardian en the Observer, is verkozen tot de Britse Sports Writer van het jaar 2017. Hij werd eveneens voor de derde keer op rij uitgeroepen tot ‘Football Journalist’ van het jaar.

Eurosport schermt met flinke kijkcijfers

Volgens Discovery, moederbedrijf van Eurosport, heeft het wereldwijd tijdens de Olympische Winterspelen 58 procent van de tv-kijkers in de tien belangrijkste tv-markten weten te bereiken. Discovery schermt met 4,5 miljard videobeelden, 1,7 miljard uur en 386 miljoen kijkers. De cijfers omvatten alle platforms. Eurosport leverde in Europa 4.000 uur tv, waarvan 900 uur live.

WK BAANWIELRENNEN

Het WK baanwielrennen in Apeldoorn voltrok zich uitermate succesvol voor de Nederlandse deelnemers: vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles. Welgeteld 259 mediavertegenwoordigers uit 18 landen hadden ook weinig te klagen. ,,Het was relaxt werken”, vindt Ad Pertijs, die voor de Brabantse kranten van de Persgroep het WK volgde.

Nieuwe standaard

Met enige vertraging teruggekeerd uit Zuid-Korea denk ik met genoegen terug aan de olympische organisatiekracht van de Koreanen. Het zal in Nederland niet echt doorgedrongen zijn, want als zaken vlot verlopen dan hoor je er gemiddeld niets over, maar het werk als journalist bij de Olympische Winterspelen van Pyeongchang werd ten zeerste vergemakkelijkt door de uitgebreide service en accuratesse van de Koreanen.

Henry Schut, presentator Studio Sport

Televisie-recensente Angela de Jong (AD en de regionale kranten Persgroep) opende het vuur op NOS-presentator Henry Schut. Ze kreeg steun van Erik Dijkstra (Bureau Sport), die zei: 'Mart Smeets is een glas rode wijn. Met hem heb je elke dag wel een ándere rode wijn. Henry Schut is...meer een glaasje water.’ Op radio 10 reageerde Henry Schut.

Foto’s vroeger en nu

Een tijdje terug zag ik op het Twitter-account ‘NL voetbal in beeld’ een geweldige zwart wit foto van een volstrekt willekeurige Eerste Divisiewedstrijd RBC - Go Ahead uit het seizoen 1962/63. Heerlijk om naar te kijken. Nostalgisch ook. Het bijschrift luidde: ‘Prachtige foto gevonden uit het duel tussen #RBC en #GoAhead uit 1963. Alles klopt op de foto: vanuit de huizen kijken bewoners mee, Batavus met een reclamebord en een heerlijk beschaafd spandoek met Hup RBC.'

De hemel boven Gangneung

Eén van de hoogtepunten van de Winterspelen vond ik toch wel de manier waarop Bob de Jong in zijn enthousiasme over Zuid-Koreaanse medaillewinst hoog van de tribune sprong en bij Geert Kuiper en Arie Koops in de nek belandde. Schitterend!

ULTRASNELLE FOTO’S

Sneller nog dan één rondje op de olympische schaatsbaan van Gangneung verschenen de foto’s van het ANP op het net. ,,Als een schaatser voor de tweede keer langskwam, stond zijn eerste passage al op het net”, vertelt Vincent Jannink, een van de drie ANP-fotografen bij de Olympische Winterspelen. Hoe dat zo snel kon, legt Jannink uit. ,,Het begint bij een goede voorbereiding. Daar hebben we in de week voordat de Spelen begonnen veel energie ingestoken. We hebben een kabel laten aanleggen langs de baan, voor een stabielere en snelle verbinding, en om niet afhankelijk te zijn van wifi.

Cursus voor informatie aan blinden in stadion

Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) gaat een cursus houden voor speciale verslaggevers die blinde en slechtziende toeschouwers in het stadion informeren over het wedstrijdverloop.

WK wielrennen voor journalisten in België

Het jaarlijkse WK wielrennen voor journalisten heeft dit jaar van 23 tot en met 26 augustus plaats in het Belgische Roeselare (West-Vlaanderen). Het Word Press Cycling Championship, kortweg WPCC, wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden. De deelnemers worden verdeeld over drie categorieën.