Nieuws

Appjes Overmars in NRC uitgeroepen tot Scoop 2022

Gedurende ruim twee maanden onderzochten de NRC-verslaggevers Danielle Pinedo, Steven Verseput en Fabian van der Poll (nu werkzaam voor Voetbal International) al het gedrag van Marc Overmars toen Ajax  laat op een zondagavond bekend maakte dat hij op non-actief was gesteld. Onder de kop ‘De appjes van Marc Overmars’, reconstrueerde NRC de affaire tot in details. De reportage werd door de NSP bekroond met de Scoop van het jaar 2022.

Op de NSP Sport & Media Borrel werden Steven Verseput en Fabian van der Poll geëerd met hun prijs voor de onthullingen over de grensoverschrijdende appjes. Danielle Pinedo kon niet aanwezig zijn. ,,Met Danielle betrokken we een vrouw in ons onderzoek dat aanvankelijk helemaal niet makkelijk verliep. Dat Danielle erbij kwam, was belangrijk”, vertelde Steven Verseput tijdens de prijsuitreiking.

De Scoop-winnaars Steven Verseput (links) en Fabian van der Poll (rechts) met presentator Marcel Maijer bij de prijsuitreiking. (Foto: Stéphan Tellier)

De reportage ‘De appjes van Marc Overmars ’ kreeg van de jury (Natasja Weber, Yoeri van den Busken en Frank Woestenburg) de voorkeur boven drie andere genomineerde producties. Dat waren de verhalenserie ‘De slaven van Qatar’ van Matthijs van Dam (Trouw), een verhaal van Bart Vlietstra (de Volkskrant) over de gebedssessies van een groep Oranje-spelers tijdens het WK in Qatar plus een reportage in NRC naar de wijze waarop de KNVB is omgegaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de KNVB, aangekaart door Vera Pauw en onderzocht door de NRC-verslaggevers Danielle Pinedo en Hugo Logtenberg.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/07/de-appjes-van-marc-overmars-werden-almaar-dwingender-a4084706

https://www.trouw.nl/dossier/slaven-van-qatar

https://www.volkskrant.nl/sport/oranjevoetballers-zoeken-steun-bij-god~b25b9943/

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/01/ze-hebben-mijn-leven-geruineerd-vertelt-oud-bondscoach-vera-pauw-over-haar-conflict-met-de-knvb-a4135293.