SCHOT VOOR DE BOEG

Met accreditatie naar het werk

Bij de UEFA maken ze zich normaal gesproken niet druk om de play-offs van de eredivisie, maar door de deelname van FC Twente ligt dat dit keer toch iets anders. Zondag is de return van de finale in De Grolsch Veste, een paar dagen later hebben ze in Enschede Spanje en Italië over de vloer.

Het is in Nederland een beetje onder de radar blijven hangen en het moet nog in de media landen, maar de finaleronde van de Nations League is meer dan zomaar een speeltje van wat bobo’s die zich in de zomer vervelen. Wij kunnen het allemaal overdreven gedoe om niks vinden, maar voor de UEFA is dit qua omvang na het EK en de Champions League inmiddels het derde evenement. De verwachting is dat de wedstrijden in Rotterdam en Enschede door meer dan 300 miljoen tv-kijkers in de wereld worden bekeken. Er zijn dagen dat er minder ogen van ver op ons zijn gericht. 

Leon ten Voorde

 Ook honderden journalisten hebben zich aangemeld. Dan wil je als gastheer de boel wel een beetje fatsoenlijk hebben aangekleed. En daar ook de tijd voor hebben. Nou zijn ze in De Kuip wel iets gewend, en in Enschede hebben ze al eens de finale van het EK voor vrouwen georganiseerd. Er liggen dus nog wel wat draaiboeken kant en klaar.

 Maar ja, dan kun je alles wel tot in de details hebben voorbereid: in Nederland hebben we de play-offs en dan zul je altijd zien dat FC Twente die zondag nog moet spelen, terwijl de club dinsdag al de sleutel heeft ingeleverd bij de UEFA. Het stadion blijft de komende veertien dagen van FC Twente, maar tegelijkertijd ook weer niet. De club is een vreemde in eigen huis. Zonder accreditatie komen de werknemers van FC Twente sinds vandaag hun eigen stadion niet eens meer binnen. Algemeen-directeur Paul van der Kraan mag zich gelukkig prijzen als hij zijn eigen bureau nog een paar dagen kan aanhouden. Grote kans dat hij op een ochtend binnen komt wandelen, en één of andere bobo op zijn plek ziet zitten.

 Na de finale tegen Sparta begint zondag meteen de grote verbouwing van De Grolsch Veste en dat zal in een tempo gebeuren, dat we alleen kennen van al die klusprogramma’s op tv. Je kijkt een paar seconden niet en er zit een compleet nieuwe badkamer in, dat werk. Volgens alle Bob de Bouwers moet het goed komen. 

Er is alleen nog één probleempje en dat is het veld. FC Twente wilde afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tegen Heerenveen nog een keer trainen in De Veste, maar dat wilde de UEFA niet hebben. Te belastend voor de kreukbare sprietjes. Maar wat als FC Twente zondag Europees voetbal afdwingt? Vorig jaar leidde dat tot een heuse pitch-invasion. Misschien de sproeiers voor één keer maar omdraaien. De verwachte temperatuur rechtvaardigt voor één keer dat middel.

 

LEON TEN VOORDE 
Bestuurslid NSP