Nieuws

Sportschau trekt steeds minder Bundesliga-kijkers

Het Duitse tv-programma  ‘Die Sportschau’ op de publieke zender ARD signaleert opnieuw een daling van de belangstelling voor Bundesliga-voetbalsamenvattingen. Gemiddeld trokken de uitzendingen op de vroege zaterdagavond 3,7 miljoen kijkers. Vorig seizoen waren dat er nog 4 miljoen. In het seizoen  1920/2021 kon ‘Die Sportschau’ nog rekenen op gemiddeld 4,8 miljoen kijkers.

 Volgens ARD is de daling toe te schrijven aan de programmering van Bundesliga-wedstrijden, Slechts sporadisch kan ‘Die Sportschau’ beelden laten zien van wedstrijden van de twee topclubs, Bayern München en Borussia Dortmund. De wedstrijden van de twee clubs worden vaak als Topspiel des Tages aangemerkt en beginnen dan op zaterdag om 18.30 uur; ze zijn dan te laat afgelopen voor ‘Die Sportschau’ .

Bundesliga-voetbal is vanaf de start van de Bundesliga een traditie voor ‘Die Sportschau’, die kort na afloop van de wedstrijden begint.  De aftrap van de meeste wedstrijden ligt van oudsher op zaterdagmiddag om 15.30 uur. 

Daartegen trokken de Bundesliga-samenvattingen op het andere publieke net, ZDF, dot seizoen meer kijkers. Het ZDF-programma ’Das aktuelle sportstudio’ mag op de late zaterdagavond als eerste zender op het open net beelden laten zien van het Topspiel des Tages. De live-rechten zijn in Duitsland in handen van betaalzender sky.