Nieuws

Grote ‘mediahonger’ naar de Olympische Spelen in Parijs 2024

De mediadirecteur van het IOC zei het tijdens de World Press Briefing in Parijs met hoorbare verbazing in haar stem: “Er is een mediahonger zo groot als die ik nog nooit eerder zo heb ervaren”, sprak Lucia Montanarella, namens IOC belast met alle mediazaken tijdens de Olympische Spelen, vorige week in het Pullman Hotel in Montparnasse.

Daar kwamen ruim 350 journalisten en andere belangstellenden samen om de stand van zaken te vernemen omtrent de voorbereidingen op het evenement met straks zo’n 10.500 (Olympische Spelen) respectievelijk 4400 deelnemers (Paralympics). Nog eens 180 mensen volgden de diverse presentaties over vervoer, venues, hotels, werkomstandigheden enzovoorts online

De bijeenkomst werd bijgewoond door de Nederlandse journalisten Peter van Leeuwen (ANP), Rik Spekenbrink (AD) en Jaap de Groot alsmede door fotograaf Remko de Waal (ANP). Namens NOC*NSF waren John van Vliet, Sonya Schonewille en Marieke de Ruijter aanwezig. En ondergetekende namens de NSP.

Peter van Leeuwen en Rik Spekenbrink aan het werk tijdens de World Press Briefing.

Over die mediahonger waarover Montanarella sprak: nagenoeg alle beschikbare media-accreditaties zijn vergeven. Datzelfde geldt voor de 74 aan Nederland toegezegde kaarten voor schrijvende en fotograferende media. Eén keer streek het IOC over het hart toen NSP en NOC*NSF een verzoek deden voor een extra kaart, maar daarbij zal het vermoedelijk blijven. Ook rechtenhouders willen tijdens de Spelen flink uitpakken met eigen camerateams, maar daarvoor is lang niet voldoende plaats.

De stad Parijs zal de grote blikvanger zijn tijdens zowel de Olympische als Paralympische Spelen. Veel outdoor sporten vinden in het centrum van de Lichtstad plaats met mooie achtergronden als de Eiffel Toren, Invalides, Place de la Concorde, Arc de Triomphe en de Seine, de locatie van de openingsceremonie met 160 boten met daarop de deelnemers per land. De historie en grandeur van Parijs wordt pontificaal uitgelicht.

Gerard den Elt, Rik Spekenbrink, Remko de Waal en Peter van Leeuwen (v.l.n.r.)

De organisatie maakt bovendien gebruik van veel bestaande of gerenoveerde stadions. De kudde Witte Olifanten, zoals de onbruik geraakte stadions in eerdere Olympische steden worden genoemd, zal in Parijs geen nieuwe aanwas krijgen, zo is de belofte.

Een paar highlights uit de World Press Briefing:

  • Alle geaccrediteerde journalisten krijgen een vervoerspas op creditcardformaat, waarmee gratis met het openbaar vervoer kan worden gereisd. Dat kan uitkomst bieden indien het reizen via het Olympisch netwerk via het MPC niet goed aansluit op het persoonlijke programma.
  • De organisatie zegt geen problemen te verwachten voor fotografen die met hun dure apparatuur in bus of metro stappen. De criminaliteitscijfers in het OV en Parijs zijn lager dan in andere wereldsteden, stelt de organisatie.
  • Er wordt nog gekeken naar een speciale fietsenstalling voor geaccrediteerde journalisten bij Olympische venues. Velen overwegen namelijk om een (elektrische) fiets te gaan gebruiken voor het reizen tussen de venues in het centrum. Volgens de organisatie zal die eventuele stalling voor eigen risico zijn en niet worden bewaakt.
  • Waterflesjes en PET-flessen voor andere dranken zijn tijdens de Spelen uit den boze en mogen niet mee naar binnen worden genomen. Alle geaccrediteerden krijgen bij aankomst een hervulbare bidon die bij waterfonteinen in en bij de Olympische venues kan worden bijgevuld. Andere flessen worden in beslag genomen. Volgens de organisatie is dat in lijn met de Franse wetgeving.
  • In de World Press Briefing werden ook de pictogrammen (zeer moeilijk te zien soms welke sport het betreft) en de kleurstellingen voor de Olympische achtergronden gepresenteerd. Daarin komen iconische gebouwen naar voren zoals de Eiffel Toren, afgebeeld in typische Franse kleuren zoals zonnebloemgeel, lavendel, lila en roze. Niet per se heel vrolijk, wel passend en stijlvol.
  • Voor journalisten en niet-geaccrediteerde media opent de stad Parijs een mediacentrum in het Carreau du Temple. Daar zijn studio’s en werkplekken gratis beschikbaar.
  • De gebruikelijke envelopjes van persvoorlichters met daarin de toegangskaarten voor high demand-evenementen, zoals diverse atletiek- en andere finales, gaan verdwijnen. Die zullen voortaan digitaal worden verspreid.
  • Alle geaccrediteerden krijgen tijdens de Spelen gratis toegang tot de kanalen van Eurosport/Discovery. Daardoor kunnen zij de gewenste sporten van een afstandje volgen via hun mobieltje, tablet of laptop. Daardoor zijn in het Main Press Centre ook minder monitoren nodig, verwacht de organisatie.
  • Tot slot: NSP en NOC*NSF beginnen op 14 november met het verzamelen van alle gegevens voor de accreditatie, de zogenaamde press-by-name procedure. Alvast een belangrijke voorwaarschuwing: laat svp tijdig een officiële pasfoto Niet effe vlug een met een eigen mobieltje die niet aan de standaard-vereisten voldoet. Die zal niet worden verwerkt en meteen worden teruggestuurd. Alle gevraagde gegevens moeten uiterlijk 8 januari worden aangeleverd via info@nsp.nl. Mocht een van de journalisten of fotografen onverhoopt van de accreditatie willen afzien, meldt dat dan svp tijdig. We hebben een wachtlijst, zodat we wellicht een andere collega van dienst kunnen zijn.

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP