Nieuws

Nando deelt niet alle geheimen met Dione

Boekenschrijvers en medewerkers aan tv-programma’s zijn gewilde gasten in de Wielercafés, die in veelvoud worden georganiseerd. Liefhebbers van de wielersport horen daar graag, wat bekende gezichten uit de media buiten de camera over wielrennen weten. In het Brabants Wielercafé in Oss ging het ook over de geheimen die Dione de Graaff en Nando Boers door hun werk voor elkaar moeten hebben.

Door Henk Mees

Drie jaar lang werkte Nando Boers aan het boek Het Plan over de werkwijze van de wielerploeg Jumbo-Visma in de Tour de France.  Hij volgde de ploeg daarvoor van zeer nabij, in de bus, bij de team--meetings, bij diverse vertrouwelijke gesprekken van de ploegleiding met renners. Alles wat Boers opstak deelde hij nooit met Dione de Graaff, zijn levenspartner en tevens presentatrice van De Avondetappe, gedurende de Tour France dagelijks op tv.

Dione de Graaff en Nando Boers te gast in het Brabants Wielercafé in OSS. (Foto’s Wim Wellens)

‘Natuurlijk wist ik wel waar Nando mee bezig was, maar wat hij aan informatie opdeed, kreeg ik nooit te horen. Dat was de afspraak die we hadden gemaakt voor dit hele proces. Het is wel zo dat Nando mij wel eens afraadde bepaalde vragen te stellen die ik had voorbereid. Dat vertelde hij mij dan vanuit de voorkennis die hij had’, zei Dione de Graaff tijdens het Brabants Wielercafé op 1 november in Oss.

Dione de Graaff aan tafel in het Brabants Wielercafé in Oss

Het Brabants Wielercafé wordt sinds 2006 halfjaarlijks gehouden en is opgezet door de docenten Peet Kappen en Jos de Louw.  Bij de editie op woensdag 1 november, voor circa 350 bezoekers, was oud-renner Niki Terpstra de hoofdgast. Nando Boers kondigde in Oss aan dat in het voorjaar een boek verschijnt dat hij schrijft in samenwerking met oud-renner Tom Dumoulin. Daarin kijkt Dumoulin terug op zijn carrière. Het tweetal is voor het boek gezamenlijk elf dagen in het buitenland op pad  geweest om ter plekke herinneringen op te halen aan memorabele wapenfeiten van Dumoulin.

Ook het besluit van Dumoulin om medio augustus 2022 abrupt te stoppen als actief profrenner hield Nando Boers geheim voor Dione de Graaff. ‘Acht weken van te voren wist ik het al, maar ik heb niks verteld tegen Dione’, aldus Boers. 

Dione de Graaff sprak in Oss uitvoerig over haar tv-werk, ook over de ontsporingen bij   Studio Sport die naar buiten zjjn gekomen. ‘Ik heb daar als vrouw nooit last van gehad. Ik was altijd een van de boys. Ik voel me ook niet snel beledigd. Het is wel zo dat ik nu wel eens iets minder grappig vind wat vroeger nog leuk leek.’

Nando Boers met interviewer Peet Kappen

De Avondetappe presenteert ze sinds 2016. Aanvankelijk wisselde haar rol met collega Herman van der Zandt dag na dag, van de presentatietafel naar een locatie elders in de buurt van de renners.  Daarna werd gekozen  voor een vaste rolverdeling, met Dione de Graaff aan tafel met de gasten van de dag. Wie de opvolger wordt van Herman van der Zandt is nog niet bekend.

Het schaatsen heeft Dione de Graaff vaarwel gezegd.  ‘Ik deed het zo lang dat ik mezelf vragen hoorde stellen waarop ik het antwoord al wist. Dan is het moment gekomen om iets anders te gaan doen. Je moet lenig blijven in je hoofd, niet strak vasthouden aan één onderwerp. Dát heb ik nog geleerd van Sierd de Vos.’