Nieuws

Mediastorm in aanloop naar WK veldrijden

De media hebben maar weer eens flink uitgepakt voor de Grote Prijs  Adrie van der Poel in Hoogerheide. Het is de week vóór het WK in het Tsjechische Tábor en dus een goed meetmoment om de kanshebbers aan het werk te zien.

Liefst 40 fotografen en 56 schrijvende journalisten zijn naar het Brabantse dorp getogen om uiteindelijk de verwachte winnaars aan de eindstreep te treffen: wereldkampioenen Fem van Empel en Mathieu van der Poel. Onder hen onder anderen Daan Hakkenberg (AD), Daan de Ridder (NU.nl), Thomas Sijtsma (Trouw) en Sam de Voogt (NRC).

De huldiging bij de vrouwen in Hoogerheide.

De Nederlanders heersen op het ogenblik over de cyclocross, maar het zijn toch voor het merendeel Vlaamse collega’s die de perszaal in de raadszaal van de gemeente Woensdrecht bezetten.

Daarnaast heeft het productieteam van de VRT nog eens 55 mensen aan het werk gezet om werkelijk elke bocht op het parcours te laten zien aan het kijkerspubliek van Sporza en andere zendgemachtigden. Han Kock en Jeroen Koster informeren de Nederlandse NOS-kijkers. 

Schaatsen mag dan ook wel worden vergeleken met ‘veldrijden op ijs’, opgeteld kom je in een ‘gewone’ UCI-veldrit aan 150 mediavertegenwoordigers. Dat aantal overtreft zelfs een WK schaatsen in Heerenveen ruimschoots.

Fotografen in het gelid achter de eindstreep. Uiterst links perschef Guy Vermeiren.

Perschef Guy Vermeiren, mediaverantwoordelijke voor vrijwel alle koersen en veldritten van importantie in België en soms ook in Nederland, schrikt echter niet van deze aantallen. “Dan moet je eens bij de Ronde van Vlaanderen komen kijken. Daar lopen 420 journalisten rond. Dat gaat echt de hele wereld over.”

Gelukkig heeft Vermeiren de fotografen namens de vele wielerploegen buiten de deur weten te houden, anders was de beeldbrigade wel erg sterk bezet geweest. “Die komen er bij mij niet in.”

Fotografen namens grote persagentschappen en media mogen – gehuld in een rood fotohesje – zorgvuldig in gelid vlak achter de eindstreep de finishfoto’s maken. De beeldmakers met gele hesjes dienen achter de hekken te blijven.

Fem van Empel beantwoordt vragen in de mixed zone.

Vermeiren heeft er in de fotozone en in de mixed zone na afloop van de3 koersen goed de wind onder. In de UCI-trailer worden eerst de rechtenhouders bediend, daarna kunnen de schrijvende media hun werk doen. De wielrenners (m/v) zijn doorgaans meewerkend en goed benaderbaar. Dat verloopt allemaal ordelijk. “Meestal hebben we geen problemen”, schetst Vermeiren de gang van zaken. “Een volgende week hebben we elkaar weer nodig.”

De catering in de perszaal in Hoogerheide is minder indrukwekkend. Waar de ‘partners’ van de Grote Prijs Adrie van der Poel meer dan uitstekend worden bediend in een megagrote VIP-tent met verfijnde gerechten en topwijnen, daar moeten de media het stellen met een appelflap (indien beschikbaar), koffie, thee en snoep uit het assortiment van sponsor Frisia.

De perszaal in het gemeentehuis

Gelukkig is de oud-wielrenner en naamgever van het evenement zelf ook niet zo van het uitbundig vertoon. Minzaam staat Adrie van der Poel opzij van de mixed zone – liefst zo veel mogelijk op de achtergrond – een regionale omroep te woord. De mainstream media is het vanzelfsprekend meer om de uitleg van zoon Mathieu te doen. In Tábor kan hij immers zijn zesde wereldtitel in het veld grijpen.            

GERARD DEN ELT