Nieuws

Barbara Barend betrokken bij oprichting Hera United

Sportjournalist Barbara Barend is een van de betrokkenen bij de oprichting van Hera United, een nieuw vrouwenvoetbalteam dat ernaar streeft om met ingang van het seizoen 2025/2026 in de eredivisie uit te komen en thuiswedstrijden te gaan spelen in het Olympisch Stadion. Initiatiefnemer is marketeer Marieke Visser, die zegt over voldoende financiële toezeggingen te beschikken om Hera United van de grond te krijgen.

Barbara Barend

Ofschoon de nieuwe vrouwenclub volgens de regels van de KNVB nog niet kan toetreden, is de thuisbasis bekend en zijn de ambities behoorlijk groot, meldt AT5.

Bij die omroep legt Barend haar beweegredenen voor haar betrokkenheid uit. “Ik kon niet dromen van een profcarrière, want ik had geen vrouwelijke rolmodellen. Die heb je nu wel. Ajax haalt gewoon de kwartfinale van de Champions League. Er zitten gewoon 35.000 mensen in de ArenA, dus dat is een geweldige ontwikkeling. Dit is weer een stap verder, weer een extra boost voor het vrouwenvoetbal.”

Zij voorziet ondanks de strikte regels geen grote bezwaren om uiteindelijk een licentie te krijgen. “Het is zeker realistisch”, aldus Barend. “Het systeem moet door de KNVB nog  worden aangepast. Maar ooit mochten vrouwen niet stemmen, daarvoor moesten ook wetten worden aangepast. Het had wat voeten in de aarde, maar ook dat is gelukt. Als alles lukt, hebben we nog een jaar de tijd om een team op te bouwen.”

 

Barbara Barend aan de bal in het Olympisch Stadion. Rechts de oprichter van Hera United, Marieke Visser. (Printscreen AT5)

https://www.at5.nl/app/artikelen/225729/hera-united-moet-eerste-profclub-voor-alleen-vrouwen-worden-wat-aandacht-krijgt-groeit?s=09