Nieuws

Parijse lente ver te zoeken op Roland Garros

(Door Rik Spekenbrink)

Roland Garros, dat is de Parijse lente. Fles zonnebrand mee naar de tribune en na de werkdag afkoelen op een fijn terras. Nou, dit jaar effe niet. Koud en nat was het op de meeste dagen. Gevolg: veel naar Buienradar kijken (zinloos) en lange dagen wachten of partijen al dan niet konden worden gespeeld (zonde).

Foto vanaf de perstribune richting center court

De Nederlandse equipe bestond uit zeven collega’s. Namens de NOS Mark Brasser en Franklin Stoker en van de schrijvende pers Lisa Schoenmaker (de Telegraaf), Lisette van der Geest (de Volkskrant), Mitch Marinus (NU.nl), Steffan Kok (oa Tennis Magazine) en ondergetekende voor AD Sportwereld. Voormalig profspeelster Kristie Boogert is sinds haar gemengd dubbel-titel op Roland Garros in 1994 lid van de ‘last eight club’ en was ook een paar dagen op het park. Zij combineerde het bezoek met commentaar geven vanuit het Eurosport-hoofdkantoor in Parijs.

Foto vanuit de mediabar in de nok van het center court. (Foto's Rik Spekenbrink)

Voordeel van deze editie was natuurlijk dat hier over minder dan twee maanden ook de Olympische Spelen plaatsvinden. Dus maakten sommigen ook een rondje langs de diverse stadions in aanbouw en de mediahotels. Parijs lijkt er wel klaar voor, al is zwemmen in de Seine nog altijd geen aanrader. En blijft de vraag wat ze gaan doen met die honderden daklozen in tentenkampen in bepaalde buurten.

Verder gebeurde er op Roland Garros ook genoeg, vooral met de drie Nederlandse mannelijke deelnemers. Botic van de Zandschulp was openhartig over zijn mentale worstelingen op de baan, en zijn twijfel of hij het dat allemaal waard vindt. Tallon Griekspoor trok zaterdagavond veel tennisfans naar de buis met een bijna-stunt tegen Alexander Zverev. En Jesper de Jong was de aangename new kid on the block. Rafael Nadal zwaaide af met een fijne partij op maandagavond.

Zverev wint van Griekspoor, gezien vanaf perstribune center court

Werken op een grand slam is altijd prettig. Iedereen heeft een vaste werkplek in het mediacentrum onder het center court, waar je op je eigen scherm alle banen en persconferenties kunt volgen. Tennissers die je wil spreken, kun je voor 12.00 uur op de dag dat ze spelen aanvragen, en na hun partij wordt er per Whatsapp gecommuniceerd hoe laat die bewuste speler beschikbaar is voor een persmoment. De coaches zijn vaak prima te benaderen op het park zelf. Ook mooi meegenomen en volgens mij vrij zeldzaam: op de accreditaties staat een dagelijks tegoed van (als ik me niet vergis) 27 euro voor eten en drinken. Er zijn twee persbarren (eentje op de zesde etage van het center court, met fraai uitzicht), en een groot mediarestaurant. Daarover niets te klagen.

Dat deden we zondagavond wel toen Eurostar (voorheen Thalys) - niet voor het eerst - met forse vertragingen kampte. En zul je net zien, toen we Parijs uitreden, brak eindelijk de zon door.

RIK SPEKENBRINK