Nieuws

De Brand, Friestalige biografie van de hand van Edward Jorna

Van de hand van Edward Jorna verschijnt eind deze maand een Friestalige sportbiografie over Johannes Brandsma, algemeen gezien als de beste kaatser aller tijden.

Jorna (1969), eindredacteur van de Leeuwarder Courant, geeft het boek met de titel De Brand uit in eigen beheer. Eerder schreef hij het boek Bravo Heerenveen, een bundeling columns over 100 jaar vv en SC Heerenveen.

De cover van DE BRAND - It libbensferhaal

“Zelf vind ik dit mijn eerste 'echte' boek, omdat Bravo Heerenveen een bundeling columns was die ik al voor de krant geschreven had. In dit boek zit in ieder geval meer een verhaal dan Bravo Heerenveen”, aldus Jorna.

Auteur Edward Jorna met een kaatsbal

Een Friestalige biografie als  DE BRAND. It libbensferhaal is volgens de auteur een zeldzaamheid. Spijtig is daarnaast dat de hoofdpersoon gedurende het schrijfproces geheel onverwacht is overleden. Bij Brandsma werd kanker geconstateerd en zes weken later, op 31 maart 2023, overleed hij in de leeftijd van 65 jaar. Voordien kwamen  kwamen De Brand en de auteur meer dan dertigmaal in Achlum bij elkaar. Bovendien maakte het duo een trip down memory lane in Sexbierum, het dorp waar de kaatser werd geboren en bijna 35 jaar woonde.

“Daarnaast is het een boek over kaatsen, een sport die landelijk niet veel aandacht krijgt”, aldus Jorna, die dertig jaar lang als sportjournalist bij het Friesch Dagblad werkte, waar hij vooral schreef over SC Heerenveen, de kaatssport en het Friese amateurvoetbal.

Johannes Brandsma kent volgens de auteur een bijzonder levensverhaal. Zo slaagde De Brand – zijn voor de hand liggende bijnaam – erin als enige Friese kaatser ooit in België uit te blinken. Al in zijn debuutjaar in het jeu de pelote, de Belgische kaatsvariant, wordt hij verkozen tot de op-twee-na-beste kaatser van dat seizoen. Het zegt veel over de veelzijdigheid van deze kaatser, die na zijn terugkeer in 1987 op de Friese kaatsvelden niet meer zo overheersend is als voor zijn vertrek, maar nog altijd wel één van de grote publiekstrekkers. Na 1990 kaatst hij nogmaals vier jaar in België, waarna hij zijn actieve carrière afsluit.  

De boekpresentatie is op vrijdag 28 juni 2024 en wordt uitgegeven via uitgeverij De Vrije Stijl.