Nieuws

Nieuw boek Henk Mees > De vergeten kampioen - BVV in 1948

Van de hand van Henk Mees is bij Kick Uitgevers het boek De vergeten kampioen - BVV in 1948 verschenen. In het boek beschrijft Mees de successen van BVV (Den Bosch) in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog met drie zuidelijke titels op rij en het landskampioenschap in 1948.

De Brabantse stad was hevig verwoest na de oorlog, maar tijdens de oorlogsjaren rijpten de talenten van BVV en boden ze de bevolking van Den Bosch en Vught veel troost.  Het is volgens Mees een vrijwel vergeten historie

Den Bosch was nog niet in staat om de Bossche Voetbal Vereniging te kunnen herbergen. Op wedstrijddagen trok een stoet van duizenden Bosschenaren naar het intieme Heidelust in Vught, waar het publiek tot aan de lijnen opschoof en het voetbal soms onmogelijk maakte.

De beste voetballers van Nederland gingen daar door de knieën voor een elftal met jongens uit de stad, jongens van het volk, met één vreemde eend in de bijt. ‘Tien Oude Klare en ‘n Boerenjongen’, werden de spelers spottend genoemd.

In het boek schetst onder anderen Kees Rijvers in zijn vermoedelijk laatste interview hoe het voetbal er kort na de Tweede Wereldoorlog uitzag. De spelers van het toenmalige BVV zijn allen al 10 jaar of nog langer niet meer onder ons. 

Het boek is een aaneenschakeling van wonderlijke verhalen die, gezien met de blik van 2024, veel verbazing oproepen. Zoals een levenslange schorsing, omkoping, doping, vrouwelijke hooligans en een opgelegd speelverbod.

Het boek verschijnt deze week op groot formaat (30 bi 30 cm), telt 256 pagina's met honderden foto’s en kost €39,95.

https://www.kickuitgevers.nl/onze-boeken/sport/de-vergeten-kampioen-bvv-in-1948/